Coronavirus
Minksagen

Nu bliver de første døde mink gravet op

Arbejdet med at grave 13.000 ton døde mink op af jorden er torsdag morgen gået i gang i Nørre Felding.

Det første graveudstyr ankom tidligere på ugen.
Det første graveudstyr ankom tidligere på ugen.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

I dag er opgravningen af 13.000 ton mink gået i gang.

15 millioner mink blev i al hast aflivet og fire millioner af dem gravet ned på militære områder ved Holstebro og Karup tilbage i november sidste år. I dag er den opfattende opgave med at få minkene op af jorden så skudt i gang, og de første maskiner gik i gang i Nørre Felding syd for Holstebro før klokken 4 i torsdag morgen.

Den såkaldte prøveopgravning skal både afsløre, hvilken tilstand de døde mink er i efter et halvt år i jord og kalk, men også hvad der skal til for at brænde kadaverne.

Opgravningen begyndte natten til torsdag.
Opgravningen begyndte natten til torsdag.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen / TV MIDTVEST

TV MIDTVESTs reporter Svend Vilhelm Mikkelsen følger opgravningen i Nørre Felding, og han fortæller, at lugten af døde mink er meget minimal.

- Man kan godt lugte, når lastbilen med mink kører forbi, men det er peanuts sammenlignet med at stå i en svinestald, lyder det fra reporteren. 

Han følger opgravningen på en afstand af 100 meter. 

- Det lugter overhovedet ikke herfra, konstaterer han. 

Miljøstyrelsen har tidligere vurderet, at lugten af døde mink i ugunstige vejrforhold vil kunne mærkes op til 750 meter væk fra udgravningen. 

0:18
Arbejdet begyndte i mørket.
Foto: Nicholas Sterling, TV 2

Hurtig opgravning er nødvendig

Det er ikke tilfældigt, at opgravningen begynder en helligdag. 

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har tidligere forklaret til Ritzau, at det er afgørende at komme i gang med opgaven nu.

- De involverede parter har en tidsplan, der skulle gå op. Og hvis vi skal nå det her hurtigst muligt, også inden vejret bliver så godt, at vi risikerer yderligere lugtgener, så er det nu, vi skal slå til. På en helligdag er der alt andet lige også mindre trafik på vejene, så man hurtigere kan nå frem til forbrændingsanlægget, udtaler Rasmus Prehn.

Minkene er begravet på militært øvelsesterræn.
Minkene er begravet på militært øvelsesterræn.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen / TV MIDTVEST

Når minkgravene i Nørre Felding er tømt, kommer turen til Kølvrå ved Karup. Myndighederne forventer, at det vil blive i midten af juni. En måned senere er det planen, at alle de døde mink skal være gravet op og destrueret.

Sådan har minksagen udviklet sig