Ekspert om minkopgravning: Så slem bliver lugten

En kraftig, sødlig lugt er det, man kan forvente, hvis man bor tæt på minkgravene, der fra næste uge skal graves op.

Hvis man nogensinde har været på en minkfarm fyldt med mink, så ved man, at lugten fra de mange dyr er til at lægge mærke til.

Men lugten af levende mink er intet i forhold til lugten af døde mink, og når man så tilsætter et halvt års forrådnelse, bliver det rigtig slemt. 

Og det er det, der venter i Nørre Felding og Kølvrå, når Miljøstyrelsen fra i næste uge begynder prøveopgravninger af minkene.  

- Det bliver en voldsom lugt tæt på. Det bliver sådan en skarp, rådden lugt, som nok er lidt sødlig også, siger Jan Reisz, der er kontorchef ved Miljøstyrelsen.

Og lugten bliver kraftig nok til, at de omkringliggende beboere nok skal lægge mærke til det, når projektet går i gang.

quoteDet bliver sådan en skarp, rådden lugt, som nok er lidt sødlig også.

Jan Reisz, kontorchef, Miljøstyrelsen

- Vi forventer, at det vil brede sig op til 750 meter, men er der en ugunstig vindretning – for eksempel i forhold til Kølvrå – så vil man kunne lugte det, siger Jan Reisz.

I Nørre Felding og Kølvrå skal der til sammen graves 13.000 ton mink op, som derefter skal brændes.

Jan Reisz fortæller, at det er planen, at der skal graves i tre uger, og det skal de, der bor nær massegravene, formentlig forberede sig lidt på.

- I den periode vil jeg råde dem til ikke at arrangere havefester og konfirmationer i haven, og jeg ville også lukke vinduerne og lade være med at hænge vasketøj ud, men det er en meget kort periode, og vi har stillet mange vilkår i godkendelsen for at begrænse lugten, siger Miljøstyrelsens kontorchef.

Lugtgenerne var store allerede ved nedgravningerne, og man må antage, at lugten bliver endnu værre, når de skal graves op igen.

Derfor bliver der visse vilkår, der skal leves op til, for at holde lugten en smule i skak.

- Det er sådan nogle vilkår, som at man kun blotlægger det antal mink, som man kan køre væk, huller må ikke stå åbne i mere end to timer ad gangen, og det skal være lukkede containere og bilerne skal vaskes, siger Jan Reisz.

Det er ikke farligt at indånde dampene, selvom det formentlig kan være ubehageligt.