Råd forslår GPS’er på ulve: - Vi har simpelthen behov for det

Vildtforvaltningsrådet har netop sendt forslag afsted til ministeren om, hvad man bør gøre ved ulvene i Danmark. Et af rådene går på, at man mærker ulvene med GPS’er.

2:48
Siden ulven kom til Danmark er ni forsvundet sporløst. En af teorierne går på at ulvene simpelthen er blevet skudt og skaffet af vejen. Det får Vildtforvaltningsrådet til at foreslå at udstyre ulvene med GPS-trackere.

Hvor befinder de sig? Hvad laver de? Og hvorfor forsvinder de? Disse og mange andre spørgsmål vil formentlig kunne besvares, hvis ulvene i Danmark fik en GPS på sig.

- Vi har simpelthen behov for GPS-mærkninger af ulve i Danmark, så vi får noget mere viden, siger Jan Eriksen, der er formand i Vildtforvaltningsrådet.

Vildtforvaltningsrådet sendte mandag sit samlede forslag til en ny forvaltningplan for ulve af sted til miljøminister Lea Wermelin. Planen forholder sig blandt andet til, hvad man bør gøre for og ved ulvene i Danmark. Her var et af forslagene netop, at staten bør tracke dem med GPS.

- Vi har et behov for at få en overvågning af vores ulve. Hvordan er deres bevægelsesmønstre? Hvor tæt går de på husene? Hvor langt er de fra kreaturerne? Og så videre og så videre. Så jeg tror, at en GPS-mærkning vil give os rigtig meget viden om ulve i Danmark, siger Jan Eriksen.

Hanulven med kodenavnet GW1430m, der er indvandret fra Tyskland, ankom til Vestjylland i januar 2020 og har opholdt sig en væsentlig del af tiden i Klosterhede-reviret frem til nu.
Hanulven med kodenavnet GW1430m, der er indvandret fra Tyskland, ankom til Vestjylland i januar 2020 og har opholdt sig en væsentlig del af tiden i Klosterhede-reviret frem til nu.
Foto: Henrik Muusmann Jørgensen / Miljøstyrelsen


Ulve forsvinder på mystisk vis

Udover at tracke ulvenes bevægelsesmønstre, så vil GPS’erne også blive brugt til forhåbentlig at opklare eller afværge, at ulvene forsvinder på uforklarligvis, som det er sket indtil nu. GPS’erne bliver derfor i den grad bakket op af foreningen Ulvetid.

- Vi har i flere år gerne ville have ulvene GPS-mærket, men det har bare ikke været muligt. Straffen har været alt for lav for at skyde en fredet ulv, og viljen til at efterforske har også været for lav, så jeg synes det er glædeligt, at der bliver mere fokus på faunakriminalitet, siger Preben Andersen, der er medlem af foreningen Ulvetid.

Hos Dansk Jægerforbund er man ligeledes positive overfor forslaget. GPS-overvågning vil betyde, at man kan finde ud af, hvorfor ulvene forsvinder, men Jægerforbundet tror bestemt ikke på, at folk og især ikke jægere går og skyder dem.

- Det er fint, så kan man finde ud af, om de er vandret ud af landet, eller er de blevet syge eller andet. Jeg tror simpelthen ikke på, at der er flere, der render og skyder ulvene. Alle jægere, jeg kender, ryster jo på jo på hovedet over, at man skyder ulven på egen hånd. Vi jægere lever for at få dynamik i naturen, og det er ulven også med til at skabe, siger Norbert Ravnsbæk, der er hovedbestyrelsesmedlem i Dansk Jægerforbund Kreds 2 - Midt- og Vestjylland.

Ni ulve forsvundet

Siden ulven kom til Danmark, er i alt ni ulve forsvundet på mystisk vis. Hvis det er mennesker, som skyder ulvene, er eksperterne overbeviste om, at GPS’er kan afhjælpe krybskytteriet.

- Vores vurdering er umiddelbart, at det kan virke forebyggende, hvis der er nogen, der skal tage en beslutning om at nedlægge en ulv. Det er en formodning. Der er ikke nogen erfaringer fra udlandet, hvor man har forsøgt at bruge det her forebyggende, siger Peter Sunde, der er seniorforsker ved Institut for Biosience ved Aarhus Universitet.

- Vi vil ikke have selvtægt i Danmark, og jeg har også noteret mig, at man har sagt, at der er for stor dødelighed blandt ulve, og det er jo en af de ting, som Vildtforvaltningsrådet kigger på her, og som vi også kommer til at kigge på. Og jeg har mødtes med mange af de danske organisationer, som også efterlyser, at vi generelt set bredt kigger på faunakriminalitet i Danmark, siger miljøminister Lea Wermelin til TV MIDTVEST.

Krybskytteri eller ej. Hos ulvetid ser de frem til, at GPS’erne forhåbentlig bliver en realitet.

- Så kan det være, jeg kan være så heldig, at jeg får den at se. Nu har jeg gået herude i to år og ikke set en ulv endnu. Nu kan det være, jeg får den at se, siger Preben Andersen.

Miljøministeren skal nu kigge forslagene fra Vildtforvaltningsrådet igennem og afgøre hvilke forslag, der skal implementeres i en ny forvaltningsplan for ulven.  

0:44
Mandag er der kommet en længe ventet plan for, hvordan vi skal leve sammen med ulven de næste 10 år. Politikerne bør mangedoble ulve-budgettet, lyder det.