Pape vil nægte fængselsdømte udlændinge statsborgerskab for altid

Både betinget og ubetinget fængsel skal blokere for statsborgerskab.

Betinget eller ubetinget fængsel. I praksis gør det en stor forskel – men uanset om man som udlænding har enten den ene eller den anden dom bag sig, så kan man aldrig statsborger i Danmark.

I hvert fald ikke hvis det står til Det Konservative Folkeparti og formand Søren Pape Poulsen (K), der er valgt til Folketinget i Vestjyllands Storkreds. 

Med et nyt udspil lægger partiet op til at stramme på kravene til udlændinge, der vil være danske statsborgere.

Det skriver DR. 

Helt kort fortalt må man aldrig have fået en fængselsdom – hverken betinget eller ubetinget, siger Søren Pape Poulsen til DR:

- For os er et statsborgerskab noget helt unikt, noget helt særligt, og det skal ikke bare gives i flæng. Og slet ikke til kriminelle og folk, der ikke taler vores sprog.

I dag kan man have siddet i fængsel i næsten et år og stadigvæk blive dansk statsborger. Det vil de Konservative have lavet om.

- Det ypperste man kan er at blive dansk statsborger. Derfor skal man ikke kunne blive det, hvis man er kriminel. Men man kan godt blive boende i Danmark, siger Søren Pape Poulsen til DR. 

FAKTABOKS:

Men hvis en udlænding, der er idømt en kort betinget fængselsdom for flere år siden og den dag i dag angrer og er en god borger i Danmark, hvorfor skal dommen så forfølge den pågældende ansøger flere år efter straffens udståelse?

- Sådan er det. For det er noget helt særligt. Man kan så glæde sig over, at man kan bo her uden at være statsborger, siger Søren Pape Poulsen.

Men det er ikke kun udlændinge med en fængselsdom bag sig, der skal vinke farvel til drømmen om et rødbedefarvet pas.

Det Konservative Folkeparti vil også kræve, at ansøgerne kan dansk på et niveau, der svarer til, at man kan bestå en prøve i 9. klasse.

Det er også hovedreglen i dag – men der kan gives dispensation. Og det skal være langt sværere, siger Søren Pape Poulsen, der dog ikke har lagt sig fast på præcis hvordan.

- Det må være rimeligt nok, at man kan tale vores sprog og gøre sig forståelig. Og igen – man kan jo sagtens bo her uden at kunne det, men hvis man vil have det særlige, som et statsborgerskab er, så må man også bestå den danskprøve, siger han til DR. 

S og V er usikre på forslaget

- Nej.

Sådan lyder det kortfattet og prompte fra Venstres indfødsretsordfører, Morten Dahlin, på spørgsmålet om, hvorvidt Venstre kan støtte forslaget fra De Konservative.

- Der skal være strenge regler. Men der skal også være en balance mellem handling og konsekvenser. Og om den her model rammer den rigtige balance, det er jeg ikke så overbevist om, siger V-ordføreren til DR. 

Socialdemokratiet er heller ikke parate til at stemme for forslaget – men det er ikke udelukket, siger Rasmus Stoklund, indfødsretsordfører for partiet.

- Jeg kan ikke på stående fod her sige, om vi kommer til at støtte det her eller ej, men vi er villige til at se konstruktivt på det sammen med De Konservative, siger han.

Reglerne for at opnå statsborgerskab i Danmark blev senest ændret i 2018.

Sådan er reglerne i dag.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.