Drømmen om dansk statsborgerskab spænder ben for superliga-stjerne

FCM-profilen Rilwan Hassan drømmer om dansk statsborgerskab, men sagsbehandlingstiden i Udlændingestyrelsen presse fodboldspillerens karrieremuligheder.

FC Midtjyllands profil igennem mange sæsoner den nigerianske Rilwan Hassan venter fortsat på at få et dansk pas. Sagsbehandlingen i Udlændingestyrelsen trækker ud. Det begrænser den hurtige kantspillers fremtidige muligheder i fodboldkarrieren, det skriver eb.dk.

- Jeg bestod min første prøve i november 2016, men et år senere fik jeg at vide, der var kommet nye regler, og så måtte jeg tage prøven igen. Det gjorde jeg allerede i november 2017 og bestod endnu engang, siger Rilwan Hassan, da Ekstra Bladet besøger ham på FC Midtjyllands træningsanlæg i Ikast.

Rilwan Hassan fik debut på FC Midtjyllands førstehold i 2010. Siden har han spillet et væld af kampen og været med til at vinde to danske mesterskaber for klubben. Undervejs har der været flere attraktive tilbud fra udlandet, som den hurtige nigerianer har måttet takke nej til, selv om et udlandsophold er en af hans store drømme.

Men Rilwan Hassan kan ikke forlade Danmark og stadigvæk holde fast i en af sine andre store drømme - dansk statsborgerskab.

I 2017 bragte vi dette program om Rilwan Hassan: FC Midtjyllands Rilwan Hassan vil være dansker og spille på det danske landshold.

Rødbedefarvet drøm

Efter 11 års ophold i Danmark med sin familie, har den 28-årige Hassan derfor i flere omgange forsøgt at blive dansk statsborger. Til Ekstra Bladet fortæller Rilwan Hassan, at han er glad for det danske system, der trods en høj skat leverer tryghed og gode muligheder for ham og familien. 

- Derfor er det danske statsborgerskab også så vigtigt for mig. Det er i Danmark, jeg vil slå mig ned med min familie, når min karriere engang er færdig. Jeg føler mig hjemme efter 11 år, og det er det rigtige sted at være for min familie, siger Rilwan Hassan. 

Men selv om han altså har bestået prøverne, lader det danske pas vente på sig. Han fortæller, at han var stillet i udsigt, at han kunne få sit pas inden sommerferien, men siden er datoen til stor frustration for Hassan, blevet rykket endnu længere ud i fremtiden. 

'Til sommer udløber kontrakten med FC Midtjylland, men så længe det danske statsborgerskab ikke er på plads, kan han ikke forhandle med andre europæiske klubber. 

 - Nu har jeg fået at vide, at der er så mange mennesker ’i kø’ til at få statsborgerskab i Danmark, at jeg først kan få mit danske pas i januar 2020, hvis alt da går efter planen denne gang. Jeg kan ikke forstå det, og det gør mig meget ked af det. Men jeg er blevet informeret om af min agent, at der ikke er noget som helst at gøre, siger Rilwan Hassan til avisen. 

Udlændinge- og Integrationsministeriet vil ikke kommentere den konkrete sag overfor Ekstra Bladet. Styrelsen skriver i en skriftlig meddelelse til avisen; 

- Ministeriet arbejder løbende på at forbedre sagsbehandlingstiden for ansøgninger om indfødsret og orienterer også herom på ministeriets hjemmeside.