Hver tredje kvinde glemmer screening for livmoderhalskræft

Ny kampagne skal få kvinderne i Region Midtjylland til at huske at blive screenet for livmoderhalskræft

Hver tredje kvinde tager ikke imod tilbuddet om regelmæssigt at blive screenet for livmoderhalskræft hos lægen. Årsagen er ofte, at kvinderne glemmer at bestille tid.

Men det kan være en risikabel forglemmelse, og derfor vil Region Midtjylland med en ny kampagne forsøge, at få flere kvinder til at huske at blive tjekket.

Ved screeningen bliver kvinderne undersøgt for celleforandringer, og undersøgelsen kan forebygge, at livmoderhalskræft udvikler sig.

 - Vi håber, den nye kampagne vil øge opmærksomheden på, hvor vigtigt det er, at kvinderne husker at deltage i screening. Kvinder, der deltager i screening, nedsætter deres risiko for at få livmoderhalskræft betydeligt, siger overlæge Berit Andersen, der står bag kampagnen.

Tag dig tid

Kampangnen har fået titlen "Tag Dig Tid", og den er især rettet mod yngre kvinder, der har størst risiko for at blive ramt af livmoderhalskræft.

Næsten halvdelen af alle tilfælde af livmoderhalskræft i 2015 var hos kvinder under 45 år, og størstedelen var ikke blevet undersøgt for celleforandringer sidste gang, de fik en invitation.

De mest udbredte tilfælde af livmoderhalskræft fandtes hos kvinder, der ikke havde taget imod tilbuddet om screening.

Region Midtjylland inviterer hvert år ca. 90.000 kvinder til screening for livmoderhalskræft. Region Midtjylland fortæller, at man også bør screenes, selvom man er vaccineret mod HPV.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.