Grøn, grønnere, Midt- og Vestjylland: Vi er danmarksmestre i grøn udvikling

De grønneste kommuner i Danmark finder man her i landsdelen. Helt i toppen ligger Skive, og det skaber glæde i Salling.

2:40
De midt og vestjyske kommuner er danmarksmestre i grøn udvikling. Skive er bedst.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Nummer 1: Skive, nummer 2: Lemvig, nummer 3: Ringkøbing-Skjern og nummer 4: Ikast-Brande.

De midt- og vestjyske kommuner er i særklasse, når det handler om at passe på klimaet og miljøet. Det slår en ny undersøgelse fra Dansk Industri (DI) fast.

De danske industrivirksomheder bedømmer den kommune, de bor i, og lagt sammen med statistisk materiale rangerer DI så kommunernes evne til grøn udvikling.

Her ligger fire midt- og vestjyske kommuner altså som de allerbedste i hele landet.

- Vi er vanvittigt stolte af det her resultat. Vi skal ikke hvile på laurbærrene, men det er også vigtigt, at vi lige klapper hinanden på skulderen og siger, at det faktisk er rigtig, rigtig godt gået, siger Peter Hjelm, som er næstformand i DI Midtvest og desuden er direktør for Skive-virksomheden Formkon.

Fantastisk for Skive

I Skive kan de så juble lidt ekstra over at være helt øverst. 

Her er de stolte af at sidde på den grønne gren:

- Det er fantastisk for Skive Kommune, siger Gregers Frederiksen.

Han er indehaver af Salling Entreprenørfirma ved Roslev, og samtidig sidder han i byrådet for Venstre.

Som virksomhedsejer har han tydeligt oplevet, hvordan det kommunale system kan skubbe på den grønne udvikling i hans virksomhed.

Karl Krogshede fra Business Skive, der er delvist kommunalt finansieret, glæder sig over, Skive Kommune igen vinder prisen for at være den bedste til grøn udvikling.
Karl Krogshede fra Business Skive, der er delvist kommunalt finansieret, glæder sig over, Skive Kommune igen vinder prisen for at være den bedste til grøn udvikling.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Business Skive er et delvist kommunalt finansieret erhvervsråd. Det glæder erhvervsudvikler Klaus Krogshede, at Skive for andet år i træk ligger nummer 1. 

For det rammer lige ind i det fokus, han og kollegaerne i Business Skives vækstteam har, når de rådgiver de lokale virksomheder:

- Vores opgave er at få områdets virksomheder til at vokse. Det handler om grøn vækst, siger Klaus Krogshede.

Lægger energien det rette sted

For Gregers Frederiksen og Salling Entreprenørfirma har erhvervsrådets vækstteam åbnet døren til et nyt forretningsområde.

Vækstteamet har sat Teknologisk Institut i forbindelse med Salling-virksomheden.

Instituttet skal hjælpe Gregers Frederiksens entreprenørvirksomhed med at finde ud af, om der kan være en forretning i at rense mursten.

Der er allerede opfundet rensemaskiner til at fjerne rester af sandmørtel på mursten, som skal genbruges. Men der mangler en maskine, som kan fjerne cementmørtel.

Så fra november skal Salling Entreprenørfirma i gang med at teste den idé og se, om det kan blive til en grøn guldgrube:

- Skive formår at lægge energien det rigtige sted og formår at koble de rigtige mennesker sammen, siger Gregers Frederiksen.

Vil tiltrække flere grønne virksomheder

Karl Krogshede, som er erhvervsudvikler i Business Skives vækstteam, sætter da også en ære i, at Skive skal være en grøn spydspids.

Det gælder ikke kun i forsøget på at hjælpe eksisterende virksomheder i kommunen. Han vil også gerne få nye grønne virksomheder til at slå rod på Skive-egnen.

- Væksten på det grønne område kan godt til en vis grad ske med de virksomheder, vi har, men der er mere knald på, hvis vi kan få nye virksomheder til Skive, siger Klaus Krogshede. 

Hos DI tror man da også på, at en grøn profil kan gavne det lokale erhvervsliv. 

For det gør det både nemmere at tiltrække medarbejdere og udenlandske kunder, hvis man har den grønne førertrøje.

- Hvis vi både kan lave forretninger og hjælpe kloden et bedre sted hen, er det helt fantastisk, siger Peter Hjelm fra DI Midtvest.