Forsinkede soldater til Holstebro - støtteparti græder tørre tårer

Enhedslisten, som er en del af regeringens parlamentariske grundlag, har ingen problemer med, at en brigade til Dragonkasernen i Holstebro lader vente på sig. Danmarks forsvarspolitik er forfejlet, lyder det.

29:34
En brigade til Dragonkasernen i Holstebro, som pludselig lader vente på sig. Vladimir Putin, som rasler med sablen. En amerikansk præsident, som taler om at også Danmark skal bidrage mere til NATO-samarbejdet. Hvordan er opskriften på den rigtige forsvarspolitik?

For en måned siden kom det frem, at der ikke kommer til at stå en kampklar brigade på 4000 soldater klar i 2024. Det stod klart, efter at Forsvaret måtte opgive at komme helt i mål med flere dele af det igangværende forsvarsforlig til tiden.

Dele af den nye brigade, som skal tælle 4000 soldater, skal holde til på Dragonkasernen i Holstebro. Her betyder forsinkelsen ifølge DR, at garagerne snart står klar, men at kampvognene mangler.

Enhedslisten har ingen problemer med, at brigaden trækker i langdrag. Sådan lyder det i årets sidste udgave af det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST.

- Enhedslisten er ikke bekymret over, at der ikke står en kampklar brigade klar til tiden, siger Jakob Sølvhøj, der er partiets folketingsmedlem i det vestjyske.

- Jeg græder tørre tårer over det. Med fuld respekt for, at jeg ved at der her i området bor mange mennesker, som tjener deres daglige løn i Forsvaret:

- Vi mener helt grundlæggende, at Danmark har en forfejlet forsvarspolitik, siger Jakob Sølvhøj og pointerer at en aktivistisk udenrigspolitik, som har betydet dansk deltagelse i krige, ikke har været Enhedslistens kop te.

Problematisk overfor NATO

Helt anderledes ser Venstre på tingene. Partiet mener, at det med den aktuelle situation i Ukraine in mente, er vigtigt, at Danmark spiller en aktiv indsats. Derfor er det i følge Venstre også beklageligt, at brigaden trækker ud.

- Vi synes, det er er problematisk, at vi ikke er i mål med de styrkemål, vi har lovet vores NATO-samarbejdspartnere at leve op til. Og derfor vil vi gerne hjælpe til med, at man skynder sig, siger Mads Fuglede, der er folketingsmedlem for Venstre og medlem af Forsvarsudvalget.

Mads Fuglede medvirker ligesom Jakob Sølvhøj også i denne uges Krydsfelt-udsendelse. Det samme gør Lise Bech fra Dansk Folkeparti og Mogens Jensen fra Socialdemokratiet.

Penge kommer for sent

En del af forklaringen på forsinkelserne af blandt andet brigaden er i følge forsvarschef Flemming Lentfer de penge, der følger med det igangværende forsvarsforlig, som løber fra 2018 til 2023.

Lentfer har til DR tidligere forklaret, at de store beløb først bliver overført i de sidste to år af den seksårige forligsperiode - og, at det har voldt vanskeligheder i virkelighedens verden.

Mads Fuglede, hvis partifælle, Claus Hjort Frederiksen, var forsvarsminister, da forsvarsforliget i sin tid blev landet, erkender, at også Venstre har et ansvar - og at situationen med brigaden kalder på refleksion.

- Vi har så lidt kapacitet i det danske forsvar, fordi vi i en lang årrække har valgt at bruge mindre, end vi burde på det danske forsvar. Og det betyder, at det er meget synligt, når der er noget, der ikke er på plads, siger Fuglede.

- Vi bør nok få justeret den aftale, vi har - så vi ikke bliver så følsomme på vores kapaciteter, hver gang der er en flaskehals, mener Venstremanden.

Ingen grund til at tale om skyld

Mogens Jensen (Soc.dem.) anerkender, at det er uheldigt, at dele af det eksisterende forsvarsforlig ikke kan realiseres til tiden. Herunder også, at brigaden først vil være fuldt klar i 2026 eller 2027.

På den anden siden maner den socialdemokratiske forsvarsordfører til ro. Hans parti er - i modsætning til Enhedslisten - med i forliget. Mogens Jensen lægger vægt på, at brigaden kommer - og ser ingen grund til at lægge arm om ansvar og hvis skyld det er, at elementer i forliget er blevet forsinket.

- Det forsvarsforlig er, som det er. Og også den måde, det er finansieret på. Det kan godt ske, at det er gjort på en måde, som i dag gør, at vi får noget forsinkelse. Og det er ærgerligt. Men jeg har det på samme måde som Mads Fuglede, at så må vi se at få det på rette spor i stedet for at sende aben rundt. For vi har et fælles ansvar her, mener Mogens Jensen.