Eva Kjer om stor næse: - Jeg har gjort det vi aftalte

Fiskeriministeren tager den store næse til efterretning, som et flertal i Folketinget har valgt at give hende.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V). Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

Et flertal blandt Folketingets partier valgte onsdag at tildele fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) en stor næse.

Det blev en realitet efter et møde i Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

- Det må jeg jo tage til efterretning, siger hun. 

DET BETYDER EN "NÆSE"

 • En politiker, en embedsmand eller en myndighed kan for eksempel få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.
   
 • Statsrevisorerne kan også give næser til ministre, ministerier, styrelser og tilsyn på baggrund af rapporter fra Rigsrevisionen.
   
 • Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Derimod kan et flertal i Folketinget tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et mistillidsvotum.
   
 • Rekordholderen af næser er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der blev tildelt 80 næser. Størstedelen på grund af fodnotepolitikken, hvor er flertal i Folketinget pålagde ham at tage forbehold i Nato-samarbejdet. Det brød han sig ikke om, så han kaldte det "hædersnæser".
   
 • Betegnelsen "en næse" kommer formentlig af det gamle ord "nesæ", der betød skam eller vanære.​​

  ​​​​​​Kilde: Kaare R. Skou, Dansk Politik A-Å
Se mere

En næse er en betegnelse for kritik, og i Eva Kjer Hansens tilfælde bliver der tale om en skarp kritik.

Fiskeriministeren modtager næsen for sin håndtering af den såkaldte østerssag. 

I juni sidste år indgik Folketinget en aftale om skærpede regler for muslinge- og østersfiskeriet i Limfjorden. Den skulle hjælpe små fiskere og stække storfiskere.

Reglerne trådte først i kraft i december.  

En fisker, som i forvejen var over loftet med et ejerskab på tre en halv østerslicenser, nåede i perioden at overtage det fulde ejerskab over den fjerde licens, så han kom yderligere over loftet.

OVERSIGT ØSTERSSAGEN 

 • I sommeren 2018 vedtages en ny strammere lovgivning. Den skal sikre, at store fiskere ikke længere kan opkøbe store mængder østers- og muslingekvoter. Kvoter, der blandt andet anvendes i Limfjorden. 
   
 • I slutningen af 2018 rejses der fra flere partier kritik af, at ministeren ikke har fået udmøntet beslutningen i lovgivning. Blandt andet Ib Poulsen, DF, mener han allerede i august rykkede for at få effektueret beslutningen hurtigst muligt. Ministeren svarer, at den henvendelse husker hun ikke. 
   
 • I starten af 2019 forklarer Eva Kjer Hansen, at hun først i november 2018 fik informationer om, at flere partier ønskede en hurtigere sagsbehandling. Den forklaring køber hverken Ib Poulsen eller Socialdemokraternes Simon Kollerup. De vil derfor give ministeren kritik, en næse. 
Se mere

Det var Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet, der stod bag indholdet af den kritik, der blev fremlagt på mødet onsdag.

Direkte adspurgt om, hvorvidt hun er enig i kritikken, svarer Eva Kjer Hansen: 

- Jeg har meget loyalt gennemført det, vi har aftalt, både indholdsmæssigt og også jævnfør tidsplanen.

- Det er helt klart, at hvis ordførerne havde ønsket en ændret tidsplan, så havde jeg naturligvis rettet ind efter det 

/ritzau/