Østerssag: Fiskeriministeren bliver i dag tildelt en "meget stor næse"

Onsdag bliver der sat punktum i sagen om de såkaldte Østerskvoter. Ministeren overlever, men tildeles en stor næse.

Foto: TV 2

En meget stor næse. En sådan bliver fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) udstyret med, når hun senere onsdag har deltaget i et møde i Folketingets miljø- og fødevareudvalg.

En næse er en betegnelse for kritik, og i Eva Kjer Hansens tilfælde bliver der tale om en meget skarp kritik.

Det betyder en "næse"

 • En politiker, en embedsmand eller en myndighed kan for eksempel få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.
   
 • Statsrevisorerne kan også give næser til ministre, ministerier, styrelser og tilsyn på baggrund af rapporter fra Rigsrevisionen.
   
 • Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Derimod kan et flertal i Folketinget tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et mistillidsvotum.
   
 • Rekordholderen af næser er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der blev tildelt 80 næser. Størstedelen på grund af fodnotepolitikken, hvor er flertal i Folketinget pålagde ham at tage forbehold i Nato-samarbejdet. Det brød han sig ikke om, så han kaldte det "hædersnæser".
   
 • Betegnelsen "en næse" kommer formentlig af det gamle ord "nesæ", der betød skam eller vanære.


                                                                                          Kilde: Kaare R. Skou, Dansk Politik A-Å

Se mere

Hun bliver tildelt næsen, fordi hun ifølge et flertal i Folketinget har håndteret den såkaldte østerssag på en meget dårlig måde.

Læs også Nyt i sag om muslinge- og østersfiskeri: Minister indkaldes til hastesamråd

- Fiskeriministeren har gjort sig skyldig i at skabe rum for, at kvotekonger og andre storfiskere kunne hamstre Limfjordens ressourcer, selv om vi havde indgået en politisk aftale, der skulle forbyde lige præcis den slags.

- Den langsommelige proces fra ministeren har skabt et vindue for de største fiskere, og det synes vi, er uacceptabelt, siger fiskeriordfører Simon Kollerup (S).

Bred opbakning til næsen

Foruden Socialdemokratiet står Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF og Alternativet bag næsen, som bliver fremlagt på mødet.

I juni sidste år indgik Folketinget en aftale om skærpede regler for muslinge- og østersfiskeriet i Limfjorden. Den skulle hjælpe små fiskere og stække storfiskere.

OVERSIGT ØSTERSSAGEN 

 

- I sommeren 2018 vedtages en ny strammere lovgivning. Den skal sikre, at store fiskere ikke længere kan opkøbe store mængder østers- og muslingekvoter. Kvoter, der blandt andet anvendes i Limfjorden. 

 

- I slutningen af 2018 rejses der fra flere partier kritik af, at ministeren ikke har fået udmøntet beslutningen i lovgivning. Blandt andet Ib Poulsen, DF, mener han allerede i august rykkede for at få effektueret beslutningen hurtigst muligt. Ministeren svarer, at den henvendelse husker hun ikke. 

 

- I starten af 2019 forklarer Eva Kjer Hansen, at hun først i november 2018 fik informationer om, at flere partier ønskede en hurtigere sagsbehandling. Den forklaring køber hverken Ib Poulsen eller Socialdemokraternes Simon Kollerup. De vil derfor give ministeren kritik, en næse. 

Se mere

Reglerne trådte først i kraft i december. Derved nåede en storfisker at få tildelt kvoter til at fiske blåmuslinger og østers, så hans kvoter oversteg loftet, som parterne aftalte.

Det har medført markant kritik fra ikke mindst Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Læs også Ib Poulsen truer med at gå efter østers-bekendtgørelse

Fiskeriministeren har afvist at have handlet for langsomt i sagen om østers- og muslingefiskeriet.

- Hun mener ikke, at der har været et pres, for at tingene skulle gå hurtigere. Men det er vi et flertal i Folketinget, som ved, at der har været, for det er os selv, der har presset på, siger Simon Kollerup.

- Det er klart, at en anklage om at tale usandt kan et flertal i Folketinget ikke have siddende på sig.

- De ting tilsammen gør, at fiskeriministeren modtager den skarpeste kritik og dermed også en meget stor næse i Folketinget, siger han.

Alvorlig sag

Spørgsmål: Hvor alvorlig er denne sag for Eva Kjer Hansen, også set i forhold til det fremtidige samarbejde?

Læs også Efter kraftig kritik: Minister laver om på strukturen i Fiskeristyrelsen

- Sagen er yderst alvorlig, fordi det er et spørgsmål om tillid i sidste ende.   

- Og når en minister på denne måde anklager et flertal i Folketinget for ikke at tale sandt, så slider det selvfølgelig på den tillid, man skal kunne have til den siddende minister.

- Derfor har vi valgt at skrive i den beretning, som udgør næsen, at vi nu forventer, at ministeren loyalt og uden unødigt ophold vil gennemføre den politik, som vi ønsker, der skal gennemføres på fiskeriområdet, siger Simon Kollerup.

02:08

Fiskeriordførerne fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet står bag skarp kritik af fiskeriminister Eva Kjer Hansen.

Luk video

    
/ritzau/