Aftalen om landbrugets grønne omstilling kan kollapse: V og K siger nej til regeringens ultimatum

Oppositionen mener ikke, at regeringen har sat nok penge af til at nedbringe landbrugets udledning af drivhusgasser.

Søren Pape (K) og Jakob Ellemann-Jensen vil sætte flere penge af til landbrugets grønne omstilling.
Søren Pape (K) og Jakob Ellemann-Jensen vil sætte flere penge af til landbrugets grønne omstilling.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

22,6 milliarder kroner.

Så mange penge vil regeringen bruge på at nedbringe landbrugets udledning af drivhusgasser. Det er en del af et ultimatum, som regeringen har stillet Folketingets partier.

Et sådant ultimatum giver de dog ikke meget for i de blå partier.

- Det er ikke en måde at forhandle på. Det er især ikke en måde at behandle hele fødevareerhvervet på med mange tusinde arbejdspladser på spil. Det her er dødalvorligt, siger De Konservatives formand, Søren Pape.

Oppositionen mener nemlig ikke, at de 22,6 milliarder er nok. En mindre del af pengene kommer nemlig fra statskassen, mens hovedparten finansieres ved at omlægge landbrugets EU-støtte, så flere penge går til grønne tiltag.

Men det sender for stor en del af regningen videre til den enkelte landmand, som selv skal bruge penge på omstillingen, lyder det fra de blå partier.

- Vi tager nogle penge ud fra din bundlinje, så stiller vi nogle ekstra krav til dig, som du skal betale for at gennemføre, og så kan du måske få nogle af dine penge igen. Sådan kan man ikke drive en virksomhed, siger Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre.

Landmænd tør ikke investere uden afklaring

Den foreslåede aftale fra regeringen kan komme til at ramme en landmand som Robert Lynge Andersen fra Struer, der har arbejdet med grise i 18 år.

Han vil gerne investere i sin gård og bygge nye stalde, så han få endnu flere grise og give dem et bedre liv.

De planer må dog vente for Robert Lynge Andersen, indtil den nye landbrugsaftale er på plads. En sådan investering kan blive svær at få råd til, hvis han selv skal punge ud for den grønne omstilling.

- Det tager rigtig mange år at betale tilbage. Noget længere tid end en valgperiode, så derfor håber jeg på det brede forlig, fortæller griseavleren.

Hvis Regeringens udkast til en aftale gennemføres, anslår Organisationen Landbrug & Fødevarer, at der kan forsvinde mere end 14.000 arbejdspladser ud af i alt 125.000, og det er situation, som landdistrikterne frygter.

- Hvis det bliver et smalt forlig, som gør, at landbrugserhvervet ikke har ressourcerne til at investere eller ikke tør investere, så vil det være et slag mod arbejdspladser i landdistriktet, fortæller Steffen Damsgaard, Formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Deadline på mandag

Det har ikke været muligt at få et interview med ministeren for landbrug, fødevare og fiskeri, Rasmus Prehn (Soc.Dem.), men til Ritzau står han fast og siger:

- Budgettet for forhandlingerne er på 22,6 milliarder kroner - det er betingelserne for at komme med til møderne fremadrettet.

I Struer håber Robert Lynge Andersen, at partierne snart når til enighed, så han kan tage stilling til en investering eller ej.

- Jeg er ligeglad med, om det er rødt eller blåt. Jeg vil gerne have, at det er blandet i farve, så jeg kan blive ved med at drive landbrug i mange år fremover, og så jeg ved, hvad jeg har at køre efter, fortæller griseavleren.

Partierne har fået indtil mandag klokken 12 til at finde ud af, om de vil forhandle videre på regeringens præmisser.