Ældre fravælger idrætten: - Vi skal have folk i gang igen

Restriktioner og stigende smitte betyder, at mange ældre holder sig derhjemme og dropper motionen. Idrætsforeninger i landsdelen håber dog på, at seniorerne kan holde gejsten oppe.

Omkring 20 seniorer er trukket i refleksvest og er samlet til en cykeltur i skoven i Holstebro. De skulle have haft indendørs træning med mange flere deltagere.

Men det er blevet erstattet med motion i det fri. Både formen og det sociale skal nemlig holdes ved lige.

quoteJeg ved, at flere, der har det svært med vejrtrækningen eller har andre småsygdomme, de vælger det helt fra og sidder bare hjemme.

Peter Skovgaard, formand, KLG Seniormotion

- Folk er som løver i et bur, de vil afsted, de mangler det. Samværet, det sociale og fællesskabet. Det er fantastisk, siger Birte Tvistholm Ahle, som er koordinator for cykelgruppen.

Gruppen er skabt af et samarbejde mellem DGI Vestjylland og Faglige Seniorer. Formålet er, at seniorer skal holde sig i gang, selvom der er coronarestriktioner.

I løbet af efteråret er det blevet svært at samles om foreningsidrætten. Det skyldes dels forsamlingsforbuddet på 10 personer – men den stigende smitte gør også, at mange især ældre og kronisk syge er nervøse for at mødes.

Det mærker de også i KLG Seniormotion. Der er efterhånden ikke ret mange medlemmer tilbage, forklarer formand Peter Skovgaard.

- Langt de fleste har meldt fra. Vi har i dag cirka halvdelen af de medlemmer, vi havde til nytår, siger han.

Efter de i foreningen helt lukkede ned for seniormotionen, da corona vendte tilbage i starten af efteråret, har de prøvet at starte op med nogle gåture og noget gymnastik igen.

Mange muligheder for udendørs motion

Men restriktionerne, der indebærer at maksimalt 10 personer må samles indendørs, har gjort det det til en nærmest umulig opgave. Desuden har de fleste alligevel meldt sig ud på forhånd, og det ærgrer formanden.

- De får sig ikke rørt, og mange af dem isolerer sig også derhjemme. Jeg ved, at flere, der har det svært med vejrtrækningen eller har andre småsygdomme, de vælger det helt fra og sidder bare hjemme, siger Peter Skovgaard.

Også DGI bemærker tendensen. Formand for DGI Vestjylland Per Østergaard forstår dog godt de nedadgående medlemstal.

- Vi mangler op mod 60-70 procent af seniorerne til at komme til vores aktiviteter. Man passer på sig selv, og man vælger det fra, som man nemmest kan vælge fra, siger han.

Men bare fordi man ikke kan træne, som man plejer, så skal det ikke sætte en stopper for, at seniorerne kan få rørt sig i fællesskab. Der er nemlig masser af alternativer, forklarer formanden.

- Der er jo rigtig mange muligheder. Man kan gå, cykle og lave gymnastik for den sags skyld. Og der er mange senior-spil som krolf og kroket, der fungerer rigtig fint, siger Per Østergaard.

I Lind er de også bevidste om, at der findes andre måder for de ældre at dyrke motion på. Og det er noget, de skal have gang i, lyder det fra formanden for KLG Seniormotion.

- Vi skal ud og gøre et stykke arbejde for at få folk i gang igen. Fordi nu er man ligesom faldet tilbage i den gamle gænge igen, siger Peter Skovgaard.

Fortsætter efter genåbning

En af dem, der holder sig i gang på trods af corona og restriktioner, er Grethe Nielsen. Hun har været med på nyopstartede senior-cykelhold, siden det blev stablet på benene i august.

- Det giver mig et pust i hverdagen, det er dejligt at stå op til at tænke på, at vi skal ud og cykle en tur i det her skønne vejr, siger Grethe Nielsen.

Hun er ikke den eneste, der nyder cykelturene i det fri. Derfor er koordinator på holdet, Birte Tvistholm Ahle, sikker på, at konceptet er kommet for at blive.

- Vi bliver ved med cykelgruppen, også selvom der bliver åbnet op, det er jeg ikke spor i tvivl om, for det har været så stor en succes, siger hun

Men alligevel glæder hun sig til, at de kan genoptage deres sædvanlige træning med flere deltagere.

- Lige så snart vi kan være flere, så er vi klar igen, det er helt sikkert. Vi venter bare på, at de siger go, så er vi klar, siger Birte Tvistholm Ahle.

Se indslaget om den pressede seniormotion her.