Styrelse politianmelder fiskeauktion: - Vi kan ikke leve med, at virksomheder laver deres egne regler

Fødevarestyrelsens politianmeldelse bygger på en afgørelse fra EU, der fastslår, at fiskekasser ikke bør stå direkte på gulvet.

Fiskekasser på en auktion bør ikke placeres direkte på gulvet, men i stedet stables på en tom fiskekasse eller palle, lyder det fra Fødevarestyrelsen (arkivfoto).
Fiskekasser på en auktion bør ikke placeres direkte på gulvet, men i stedet stables på en tom fiskekasse eller palle, lyder det fra Fødevarestyrelsen (arkivfoto).
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Fødevarestyrelsen var så godt som tvunget til at politianmelde Danske Fiskeauktioners auktion i Thyborøn for at stille fiskekasser direkte gulvet i auktionshallen, når auktionen er slut.

Ellers risikerede de danske myndigheder selv at komme i clinch med EU-Kommissionens kontrolenhed. 

Nogenlunde sådan kan Fødevarestyrelsens synspunkt sammenfattes i sagen fra Thyborøn, der ifølge auktionsdirektøren, Michael Lodahl, er "helt vanvittigt".

Michael Lodahl er uforstående over for politianmeldelsen.
Michael Lodahl er uforstående over for politianmeldelsen.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Sagen drejer sig om de fiskekasser, som auktionen bruger. De risikerer nemlig at lede til forurening af de mange fisk, idet kasserne stables ovenpå hinanden, når de har været i berøring med auktionens våde gulv.

Derfor er der risiko for, at det beskidte vand kan dryppe ned på fiskene, da kasserne stables, når auktionen er slut.

Hos Fødevarestyrelsen understreger Michael Rosenmark, der er chef for Fødevarestyrelsens rejsehold, som har været forbi auktion i Thyborøn, at kontrollen skal sikre, at fiskene ikke risikerer at blive kontamineret på noget trin af deres vej til forbrugernes maver. 

- Hvis første led svigter, så kommer der et ekstra pres på de efterfølgende led, siger Michael Rosenback.

Han oplyser, at en fiskeauktion klassificeres som en fødevarevirksomhed. Fiskeauktionen i Thyborøn er dermed i samme kategori som et slagteri. Det betyder, at der - modsat en fiskekutter eller et landbrug - er skrappere krav til fødevaresikkerheden.

Styrelse har fået medhold af ankenævn

Fødevarestyrelsen argumenter i sagen bygger blandt andet på en afgørelse fra EU-Kommissionens kontrolenhed, der i 2019 påpegede, at Fødevarestyrelsen over for danske auktioner skulle håndhæve, at fiskene potentielt kan blive forurenet, hvis fiskekasserne bliver placeret direkte på gulvet og derefter stablet på hinanden.

Derfor har rejseholdet siden et besøg i 2021 rådgivet Danske Fiskeauktioner i Thyborøn til at placere fiskekasserne på paller, så man kunne undgå mulig forurening. 

Det råd har auktionen i Thyborøn ikke ønsket at lytte til. Derfor klagede Danske Fiskeauktioner i efteråret til Fødevare- og miljøankenævnet, der har givet Fødevarestyrelsens medhold i deres afgørelse.

Efterfølgende har fødevaremyndighederne gentagne gange gjort auktionen opmærksom på problemet med fiskekasserne, der står på det våde gulv, hvor også trucks kører. Alligevel kunne Fødevarerejseholdet så sent som 26. juli i år endnu en gang konstatere, at kasserne stod på gulvet.

Og da Danske Fiskeauktioner ifølge Michael Rosenback tre gange har nægtet at betale bøden på 15.000 kroner, så er virksomheden tre gange blevet politianmeldt. 

- Vi kan ikke leve med, at fødevarevirksomheder laver deres egne regler. Derfor må vi grave dybere i værktøjskassen, siger han.

1:48
Venstre vil nu drøfte sagen med fødevare- og fiskeriminister Rasmus Prehn.
Foto: Jesper Bach Thomsen, TV MIDTVEST

Ingen spor af forurening

Fødevarestyrelsens rejsehold har endnu ikke fundet nogle spor efter forurening hos de fisk, der har været placeret i kasser direkte på halvgulvet i Thyborøn. Af samme grund har man heller ikke måtte destruere fisk eller lukke virksomheden. 

- Hvis der havde været konkret kontaminering, så havde vi destrueret varen. Hvis det er  udbredt kan man give markedsføringsforbud. Det har vi ikke gjort. Der har været tale om en risiko, forklarer han.

Ifølge Michael Rosenback har Fødevarestyrelsen kun konstateret, at et fåtal af danske fiskeauktioner stiller fiskekasserne direkte på gulvet. 

Han understreger dog, at kontrolrapporterne altid bygger på et øjebliksbillede. Kasserne på andre fiskeauktioner kan derfor have været placeret direkte på gulvet til andre tider. 

Michael Lodahl fortalte lørdag, at han ikke har i sinde at få rettet op på forholdene i hallen. 

Hvorfor stabler I ikke alle kasserne på paller eller tomme kasser, så de ikke rører gulvet?

- Vi kan ikke være i auktionshallen. Og vi skal have tre mand til at køre i pendulfart for at vaske dem, lyder det fra Michael Lodahl.

Han tilføjer, at de kasser, som en fiskekutter medbringer, først inddeles efter art, dato og størrelse.

Hver kutter kan have 1500 kasser med, og derfor kan det blive til mange små stabler, når fiskene er solgt.

Michael Rosenback oplyser, at rejseholdet i fremtiden også vil besøge fiskeauktionen i Thyborøn. 

Det vil resultere i endnu en bøde og politianmeldelse, hvis fiskekasserne fortsat står på halgulvet.