Fiskeauktion meldt til politiet for at stille kasser på gulvet: - Det har man altid gjort

Fødevarestyrelsen mener ikke, at hygiejnen er i orden hos fiskeauktionen i Thyborøn. Direktør undrer sig over kritikken, og mener, at kollegerne er i samme båd.

Under fiskeauktionerne i Thyborøn er kasserne - som her i Hanstholm - placeret på kasser eller paller. Efter auktionen bliver de dog placeret direkte på gulvet, og det er et problem, mener Fødevarestyrelsen.
Under fiskeauktionerne i Thyborøn er kasserne - som her i Hanstholm - placeret på kasser eller paller. Efter auktionen bliver de dog placeret direkte på gulvet, og det er et problem, mener Fødevarestyrelsen.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I alt den tid, Michael Lodahl kan huske, har man gjort det. 

Placeret fiskekasserne direkte gulvet i auktionshallen hos Danske Fiskeauktioners auktion i Thyborøn, når auktionen er slut. Men nu viser det sig - i hvert fald i følge Fødevarestyrelsen - at fiskene risikerer at blive forurenet med beskidt vand fra auktionens gulv. 

Det skriver Lemvig Folkeblad. 

- Det er helt vanvittigt. Jeg ser ingen grund til at lave det om, lyder det til TV MIDTVEST fra Michael Lodahl, der er direktør i Danske Fiskeauktioner, der også driver auktionerne i Hvide Sande og Thorsminde. 

Forklaringen på den chorkerede direktør skal findes i et langt forløb mellem Danske Fiskeauktioner og Fødevarestyrelsen. 

Sidstnævnte mener, at de fiskekasser, som auktionerne bruger, risikerer at lede til forurening af de mange fisk, idet kasserne stables ovenpå hinanden, når de har været i berøring med auktionens våde gulv.

Derfor er der risiko for, at det beskidt vand kan dryppe ned på fiskene, da kasserne stables, når auktionen er slut.

Endt i den forkerte bås

Twisten mellem Fødevarestyrelsen og  Danske Fiskeauktioner har været igangværende i længere tid og eskalerede ifølge Michael Lodahls hukommelse med en politianmeldelse for et års tid siden. 

Den oplysning bliver bekræftet af Fødevarestyrelsens rapport fra marts i år. 

- Fulgt op på politianmeldelse vedr. fiskekasser direkte på gulvet. Forholdet er ikke ændret, noterer Fødevarestyrelsens rejsehold.

Kravene til opbevaring af fisk er mindre strenge på kutterne, lyder det fra Michael Lodahl.
Kravene til opbevaring af fisk er mindre strenge på kutterne, lyder det fra Michael Lodahl.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I rapporten skriver Fødevarerejseholdet blandt andet, at "gulvet er tydeligt vådt og snavset". Derfor er der risiko for, at det beskidte vand kan ende på fiskene. 

Det burde bare ikke være noget problem, lyder det fra Michael Lodahl, der sammenligner fiskeauktioner med svineavlere:

- En gris, der kommer fra en bondegård, må godt komme ind på slagteriet. Den kommer stadig ind med lort på fødderne. Det tager man hensyn til, når den kommer på slagteriet.

Han mener, at fiskeauktionerne med Fødevarestyrelsens tolkning ender i samme bås som fileteringsvirksomheder, hvor der bliver stillet meget strenge krav til hygiejne.

Mangler plads

Michael Lodahl fortæller, at han endnu ikke har hørt fra politiet endnu - til gengæld har Fødevarerejseholdet så sent som 26. juli i år aflagt endnu et besøg i Thyborøn, hvor man endnu en gang kunne konstatere, at kasserne stod på gulvet.

Hvorfor stabler I ikke alle kasserne på paller eller tomme kasser, så de ikke rører gulvet?

- Vi kan ikke være i auktionshallen. Og vi skal have tre mand til at køre i pendulfart for at vaske dem, lyder det fra Michael Lodahl.

Han tilføjer, at de kasser, som en fiskekutter medbringer først inddeles efter art, dato og størrelse. 

Hver kutter kan have 1500 kasser med, derfor kan det blive til mange små stabler, når fiskene er solgt. 

Landsdækkende problem

Hos De Danske Fiskeauktioner er man også opmærksom på sagen fra Thyborøn. 

Her understreger formanden, Poul Ole Nielsen, at fiskekasser på gulvet er standard-praksis i hele Danmark og EU. 

- Nu er det Thyborøn, som styrelsen har kastet sig over, men styrelsens medarbejdere snakker jo sammen. Finder de et problem på én auktion, så kan den også findes på andre, for det er de samme rutiner, vi arbejder efter, siger han til Lemvig Folkeblad.

Foreningen har nu bedt Teknologisk Institut undersøge om vandet fra gulvet udgør en reel risiko for forurening.

- Vi skal bevise vores uskyld, og at vandet ikke er forurenet, siger Michael Lodahl, der undrer sig over det, han opfatter som et behov for omvendt bevisførelse.

Ifølge Lemvig Folkeblad er Søren Gade, der repræsenterer Venstre i Europa-Parlamentet, nu blevet inddraget i sagen, da den kan få store konsekvenser for alle danske fiskeauktioner. 

- Det hjælper ikke, at fiskene bliver solgt i Hansholm. I stedet må de lande på en udenlandsk auktion, lyder det fra Michael Lodahl, der helt har indstillet sig på at lukke fiskeauktionerne, hvis sagen ender hos en domstol.

Det har ikke været mulig at få en kommentar fra Fødevarestyrelsen eller minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn.