Venstre kræver svar efter politianmeldelse af fiskeauktion: - Det er besynderligt

Torsten Schack Pedersen undrer sig over Fødevarestyrelsens politianmeldelse af fiskeauktionen i Thyborøn og vil rejse sagen over for ministeren.

1:48
Torsten Schack Pedersen mener, at myndighederne burde være gået i dialog med fiskeauktionen i stedet for at melde den til politiet.
Foto: Jesper Bach Thomsen, TV MIDTVEST

Fødevarestyrelsen har meldt fiskeauktionen i Thyborøn til politiet efter et nyligt besøg i hallerne. Her blev det konstateret, at de grønne kasser fyldt med fisk i perioder er placeret direkte på gulvet, og det udgør ifølge styrelsen en risiko for forurening af fiskene fra det beskidte vand på gulvet.

Venstres fiskeriordfører, Torsten Schack Pedersen, mener dog, at det er for drastisk at politianmelde auktionen.

- Fødevarestyrelsen vil ændre en praksis, som man har brugt i over 50 år, som jeg forstår det. Det virker ikke særlig smart. Og hvis der er et problem, burde Fødevarestyrelsen dokumentere det i stedet for, at fiskeauktionerne skal bevise deres uskyld. Jeg synes, det er besynderligt, siger han.

Det er de trucks, der kører rundt i hallerne, der ifølge Fødevarestyrelsen kan komme til at sprøjte det forurenede vand op på fiskene i kasserne.

quoteJeg kommer til at stille spørgsmål til fiskeriministeren om Fødevarestyrelsens ændring af praksis.

Torsten Schack Pedersen, fiskeriordfører, Venstre

Men der har aldrig været den slags problemer på auktionen, fortæller Michael Lodahl, der er direktør for Danske Fiskeauktioner, som både har afdelinger i Thyborøn, Thorsminde og Hvide Sande.

- Jeg forstår ikke, hvor det kommer fra, jeg synes, det er så vanvittigt, det her. Vi er en af de første virksomheder, der retter sig efter nye regler, men det her er ud over det, vi kan arbejde med, siger direktøren.

Michael Lodahl ser da heller ikke for sig, at man kan implementere kravet om konstant at opbevare fiskekasserne på paller. I yderste konsekvens ville det betyde, at han skulle lukke sin forretning, forklarer han.

- Det kan jo i praksis ikke lade sig gøre. Det ville kræve en masse ressourcer. For at losse kasserne, skal man jo have seks-otte mand mere bare for at rende rundt med tom-gods og manøvrere. Det holder jo ikke, siger Michael Lodahl.

Michael Lodahl er uforstående over for politianmeldelsen. (Arkiv)
Michael Lodahl er uforstående over for politianmeldelsen. (Arkiv)
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Stoler på, at hygiejnen er i orden

Fiskeriordfører Torsten Schack Pedersen mener heller ikke umiddelbart, at det er et retfærdigt krav at stille fiskeauktionerne.

- Fiskeriet har jo rigeligt at slås med i øjeblikket med brexit og lave kvoter, og så er det jo ikke særlig hensigtsmæssigt, at danske myndigheder så laver et benspænd, som jo ikke lader til at være begrundet på en måde, så det giver mening for fiskeauktionerne, siger han.

Han mener også, at hygiejnen generelt er i top.

- Det er en af de ting, vi værner om, og som er med til at sikre, at danske fødevarer har høje priser, også når de bliver eksporteret.

Derfor vil fiskeriordføreren rejse sagen over for fiskeriminister Rasmus Prehn.

- Jeg kommer til at forfølge den her sag, jeg kommer til at stille spørgsmål til fiskeriministeren om Fødevarestyrelsens ændring af praksis, om det giver mening, og om ikke det var mere hensigtsmæssigt, at man tog en dialog i stedet, siger Torsten Schack Pedersen.

TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra både fiskeriministeren og Fødevarestyrelsen, men det har ikke været muligt.