Klimavenlig kollektiv transport: Blå busser bliver grønne i Vestjylland

Om to år bliver strækningerne mellem tre vestjyske byer udstyret med elektrificerede busser som en del af et pilotprojekt.

Snart bliver turen mere støjsvag og mindre forurenende på ruterne Lemvig - Struer og Lemvig - Holstebro med bussen. 

quoteForhåbentligt er erfaringerne så gode, at man siger: "Der kommer ikke til at køre dieselbusser her igen"

Jørgen Nørby (V), formand, Udvalget for regional udvikling, Region Midtjylland

I Region Midtjylland ønsker man nemlig at gøre den kollektive regionale bustransport CO2-neutral inden 2030. Det kræver erfaringer fra den virkelige verden, og derfor har de nu iværksat et pilotprojekt, som skal køre i 2022 og 2023.

- Det er jo første gang, at vi trækker el-busserne ud af de store byer. Det er nogle helt andre distancer, end man kører inde i Aarhus, siger Jørgen Nørby (V), der er formand for regionens udvalg for regional udvikling.

Det vil blandt andet kræve, at busserne løbende kan blive ladet op. Og her er de udpegede ruter 33 og 24 oplagte, fordi det er de samme busser, der kører mellem byerne med pauser undervejs.

El-busser lidt dyrere

Nye teknologier er ofte lidt dyrere end de traditionelle løsninger, som de afløser, og de nye el-busser, som kommer på vejene i 2022, er ingen undtagelse.

Derfor blev man i Udvalget for Regional Udvikling mandag enige om at afsætte 1,625 millioner kroner til ekstraudgiften. Det bliver Midttrafik, der skal stå for pilotprojektet.

- Forhåbentligt er erfaringerne så gode, at man siger: "Der kommer ikke til at køre dieselbusser her igen", når vi er færdige, siger Jørgen Nørby.

På sigt regner udvalgsformanden med, at el-busserne vil blive billigere i drift, fordi strøm er billigere end diesel. Desuden er driftsomkostningerne meget lave på en elmotor.

Man regner også med at kunne slå to fluer med ét smæk i forhold til opladningsmuligheder i Lemvig, når Lemvigbanen skal udstyres med batteritog i 2024.

For første gang vil Region Midtjylland nu forsøge sig med el-busser uden for de store byer.

Læs flere artikler fra Lemvig eller i kategorien Trafik.