Kjeld er landet - nu venter han spændt på Yvonne

Storken Kjeld venter på sin mage. Og han venter ikke alene.

Kjeld venter spændt på sin Yvonne. Foto: TV MIDTVEST

Læs også Seernes billeder: Midt- og vestjyderne viser naturperler frem

Selvom grænserne lige nu er lukkede, så var det nemt for hanstorken Kjeld at tage turen fra syden til Bækmarksbro, hvor han nu er landet i storkereden.

Nu venter han bare på sin mage, hunstorken Yvonne, og han er ikke den eneste, der venter. Det gør storkenes begejstrede naboer også.

- Når vi har haft så meget arbejde med det, så er det jo godt at der er point. Nu håber vi så bare at Yvonne kommer også, fortæller naboen Per Fjeldgren.

Han og familien er begejstrede over, da storken for andet år i træk er landet i deres baghave. Sidste år blev det endda til storkeungen Fie.

FAKTA om storkene

  • Latinsk navn: Ciconia Ciconia
  • Største kropslængde: 115 cm
  • Største vingefang: 165 cm
  • Største vægt: 4,0 kg

Ikke siden 1963 har der ynglet storke i Bækmarksbro, og Yvonne og Kjeld er et ud af kun 3 ynglende storkepar i Danmark.

Yvonne og Kjelds rede er den storkerede i Europa, der ligger længst mod nordvest. Der er flere hundrede kilometer til den nærmeste beboede storkerede, der befinder sig i Smedager i Sønderjylland.

Hanstorken Kjeld er fem år gammel og stammer fra Berne Glüsing, der ligger nær Bremen i Tyskland. Det ved man, da han er ringmærket. Hunstorken Yvonne ved vi derimod ingenting om, da hun ikke er ringmærket. Hun kan derfor være kommet hertil fra Østeuropa - eller måske mere sandsynligt fra Holland, hvor mange storke ikke ringmærkes.

Kilde: storkene.dk

Se mere

Mange fans

Men det er ikke kun familien Fjeldgren, der er meget glade for, at storken er kommet til Bækmarksbro. I eftermiddags havde et par stykker også taget bilen, for at komme ud og se Kjeld, der stadig sidder alene i sin rede. Gør man det, så skal man blive ude på vejen, siger Per Fjeldgren. 

Læs også Live fra Bækmarksbro: Stork er landet - det er hanstorken Kjeld

Men man behøver ikke tage turen, for TV MIDTVEST har i selskab med storkene.dk sat et kamera op ved reden.

En af dem der kigger med er formanden for Dansk Ornitologisk Forening, Egon Østergaard. Han er en af dem, der venter på at se, om hunstorken Yvonne også finder vej til Bækmarksbro. Der er nemlig mange farer på turen fra syden og herop.

- De følges hverken sammen ud eller hjem, og de kan overvintre forskellige steder. Den ene kan faktisk være i Sydafrika, den anden i Spanien. Så det er først når de nærmer sig reden, at de kender hinanden igen. Så det bliver rigtig spændende at se om vi får et par igen, fortæller han.

Læs også Festivaler rammes hårdt: Det betyder den aflyste sommer for kulturen

Tror på det

Men selvom turen kan være farlig, så tror Per Fjeldgren på, at Kjeld ikke skal være enlig hele sommeren.

- Jamen altså kan man få det bedre end at sidde deroppe i reden i solskin og blive fodret? Det tror jeg ikke man kan, siger han.

Han håber, at det igen i år kan ende med unger.

00:39

Vi slutter med flere billeder af hanstorken Kjeld, der går alene rundt i Bækmarksbro

Luk video