Unikt forløb: Ukrainske Svitlana lærer dansk, mens hun gør rent på sygehus

Viborg Kommune og Hospitalsenhed Midt har i samarbejde med Viborg Sprogskole skabt et skræddersyet projekt, der skal hjælpe ukrainske sygeplejersker ind i det danske sundhedsvæsen.

2:22
Svitlana Khomenko er uddannet jordemoder fra hjemlandet Ukraine. Nu lærer hun dansk og er i praktik på sygehuset i Viborg for på sigt måske at kunne få dansk autorisation og kunne arbejde som jordemoder i Danmark.
Foto: Mikkel Eskelund, TV MIDTVEST / Sarah Katrine Houe, TV MIDTVEST

Svitlana Khomenko har været i Danmark i et år, siden krigen brød ud i hendes hjemland Ukraine, men hun har allerede fået godt styr på mange af de danske gloser. 

På daglig basis lærer hun sundhedsfaglige ord og vendinger, mens hun svinger gulvklud og mobbe på fødegangen i Viborg.

- Det er godt arbejde. Det hjælper meget med at lære dansk, siger Svitlana Khomenko på dansk.

Rammerne på sygehuset er vante for Svitlana Khomenko, for i hjemlandet har hun arbejdet som jordemoder i 10 år. 

Hun er én af i alt otte ukrainere med sundhedsfaglig baggrund, der lige nu er i praktik som serviceassistent på Regionshospitalet i Viborg. 

- Det er en god mulighed for, at jeg kan få ny viden, siger Svitlana Khomenko.

Svitlana Khomenko har arbejdet som jordemoder 10 år i sit hjemland Ukraine. Hun har dog ikke autorisation til at arbejde som jordemoder i Danmark endnu.
Svitlana Khomenko har arbejdet som jordemoder 10 år i sit hjemland Ukraine. Hun har dog ikke autorisation til at arbejde som jordemoder i Danmark endnu.
Foto: Mikkel Eskelund, TV MIDTVEST / Sarah Katrine Houe, TV MIDTVEST

Mangel på arbejdskraft

Hun er en del af et nyt projekt skabt i samarbejde mellem jobcentret i Viborg Kommune, sprogskolen og Hospitalsenhed Midt, som skal hjælpe ukrainere ind i det danske sundhedsvæsen.

Forhåbningen er, at projektet kan gavne et sundhedsvæsen, som oplever udfordringer med at rekruttere nok medarbejdere.

- Egentlig håber vi på, at de tager tilbage til Ukraine, og at krigen slutter, men hvis den ikke er det, så håber vi på den lange bane også, at vi kan rekruttere nogle sygeplejersker, jordemødre eller bioanalytikere til vores sundhedsvæsen, for vi har også mangel på arbejdskraft her i Danmark, fortæller Julie Witt, der er HR-chef i Hospitalsenhed Midt.

De otte ukrainske flygtninge er blevet tilknyttet de afdelinger, som bedst matcher det speciale, de har arbejdserfaring fra i Ukraine. 

Her får de mulighed for at se, hvordan et sygehus og patientforløb fungerer i Danmark, ligesom de også øver deres danske sprog og sundhedsfaglige termer med kollegerne.

- Det er ikke kun rengøring som serviceassistenterne laver. De transporterer også patienterne, og det er der allerede nogle af ukrainerne som er i stand til at varetage den opgave, fortæller HR-chefen på hospitalet.

Drømmer om at arbejde som jordemoder

For Svitlana Khomenko er det en drøm at kunne komme til at arbejde som jordemoder i Danmark, ligesom hun gjorde, før hun flygtede fra Ukraine.

- Det er vigtigt for mig. Jeg vil og kan hjælpe mennesker, siger Svitlana Khomenko.

Hvorfor gider du så at gøre rent?

- Fordi jeg ikke forstår så meget dansk. Jeg skal praktisere mit sprog og snakke meget på dansk, siger hun.

Håbet med forløbet er da også, at Svitlana Khomenko og de andre ukrainere på sigt kan komme i job indenfor det fag, de er uddannede i. Det er dog først på den lidt længere bane, at det kan blive aktuelt.

Hospitalet kan ikke uden videre ansætte de ukrainske sundhedsuddannelse på grund af kravene om sprogfærdigheder og dansk autorisation. 

- På den lange bane hvis krigen fortsætter, så håber vi selvfølgelig på, at de kan få en autorisation, og vi håber også, at de kan få en hurtigere vej ind, end de ellers havde kunnet, siger Julie Witt fra Hospitalsenhed Midt.

Svitlana Khomenko kan øve sit danske sprog, mens hun gør rent på en hospitalsstue sammen med en dansk kollega.
Svitlana Khomenko kan øve sit danske sprog, mens hun gør rent på en hospitalsstue sammen med en dansk kollega.
Foto: Mikkel Eskelund, TV MIDTVEST / Sarah Katrine Houe, TV MIDTVEST

Stort potentiale

Projektet i Viborg er det første af sin art og er sat i søen, fordi der på samme tid kom en del flygtninge fra samme område og samme relevante faglige baggrund. 

Kommunen ser et stort potentiale i forsøgsordningen. Både ukrainerne, sundhedssektoren og kommunen vinder på projektet.

- Drømmen er selvfølgelig, at de kommer i arbejde til glæde og gavn for os alle sammen, siger Thomas Kjølhede Ambrosius, der er leder af Jobcentrets virksomhedsservice i Viborg Kommune.

Bliver projektet en succes, kan det potentielt danne udgangspunkt for lignende projekter i fremtiden og dermed eventuelt bidrage til at løse udfordringer i forhold til integration, rekruttering og lignende.