Her er de midt- og vestjyske dramaer, du skal holde øje med

Der er lagt op til flere dramaer i det midt- og vestjyske, vurderer to garvede politikere.

3:12
Carsten Kissmeyer (V) og Niels Viggo Lynghøj (S) forudser valgets største dramaer
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En 'sving'-kommune, et uforløst drama fra seneste kommunalvalg og en radikal, der egenhændigt kan afgøre, hvem der får borgmesterposten. 

Der er lagt i kakkelovnen til flere konstitueringsdramaer rundt om i det midt- og vestjyske.

Sådan lyder vurderingen fra den tidligere Ikast-Brande borgmester og nuværende folketingsmedlem Carsten Kissmeyer (V) og Struer-borgmester Niels Viggo Lynghøj (S), der lægger borgmesterkæden på hylden 1. januar 2022.

TV MIDTVEST har bedt de to politikere pege på de midt- og vestjyske konstitueringer, de holder særlig godt øje med ved dette kommunalvalg. 

Læs med nedenfor. 

Thisted

Vi starter med en tur længst mod nordvest. 

Her skal landsdelens eneste kvindelige borgmester forsøge at bevare magten, da Socialdemokratiets Ulla Vestergaard er på jagt efter anden periode i Thisted. 

Ved valget i 2017 kunne Ulla Vestergaard hænge borgmesterkæden om halsen, da Venstre og Socialdemokratiet begge pegede på hende som borgmester. 

Siden da har mange ting ændret sig, og borgmesterens opbakning fra Venstre er nu svundet så meget ind, at Venstremanden Niels Jørgen Pedersen peger på sig selv som hendes efterfølger. 

Og han er ikke en gang den eneste borgerlige konkurrent til borgmesterposten. Veteranen Jens Kr. Yde (K) fra Vestervig har også meldt sig i koret af kandidater til borgmesterposten. 

- Thisted er et sted, hvor det kan svinge, spår Carsten Kissmeyer. 

Silkeborg

Længere mod syd er der også lagt op til et spændende valg, lyder det fra de to politikere. 

I otte år har Venstre og borgmester Steen Vindum siddet for enden af bordet, men den plads lægger Socialdemokratiets Helle Gade nu op til at kæmpe for. 

Steen Vindum har senest siddet sikkert i borgmesterstolen med opbakning fra alle partier, siden han blev genvalgt som borgmester ved kommunalvalget i 2017. 

For nylig spåede en meningsmåling det, der bedst kan beskrives som dødt løb mellem den regerende Venstre-borgmester og den socialdemokratiske udfordrer. 

I målingen står de to partier til henholdsvis 28,4 og 29,8 procent af stemmerne. 

Ifølge Carsten Kissmeyer er det netop opsigtsvækkende, at samtlige partier fra Enhedslisten til konservative bakkede op om Venstres Steen Vindum ved seneste valg. 

- Det er en meget speciel konstituering. Det er ikke sædvanligt, at Enhedslisten er med i en borgerlig konstituering. Derfor tror jeg, at vi vil se nogle spændende timer i løbet af valgnatten. 

Ringkøbing-Skjern

Landsdelens største kommune kan meget vel blive genstand for et af de helt store dramaer. 

Ved valget i 2017 glippede borgmesterposten for Kristendemokraternes stemmesluger Kristian Andersen, da Socialdemokratiets Søren Elbæk nægtede at pege på kristendemokraten, som ikke ville vie homoseksuelle par. 

I stedet endte kommunen med Venstremanden Hans Østergaard som borgmester igennem de seneste fire år. 

- Set i lyset af det, der skete for fire år siden har jeg lidt omkring Ringkøbing-Skjern. 

- Hvis jeg var Hans Østergaard ville jeg ikke gå for tidligt hjem, lyder det fra Niels Viggo Lynghøj. 

Han refererer blandt andet til et interview med Kristian Andersen, der fortæller, at borgmesterposten var sikker, indtil han kom tilbage på rådhuset efter en gang aftensmad hos sine forældre i Videbæk.

0:39

- Situationen fra sidste gang er vist uforløst, pointerer Carsten Kissmeyer.

- Selvom Hans Østergaard står sikkert, så kan det godt overraske, supplerer Niels Viggo Lynghøj.

Skive

Ved valget i 2017 kunne Peder Chr. Kirkegaard tage plads i stolen med et spinkelt flertal bag sig. 

Takket være opbakning fra radikales mandat, kunne Venstremanden tælle til 14 og dermed sikre sig flertallet i Skive Byråd. 

De to politikere peger på, at en lignende situationen meget vel kan opstå igen. 

- Skive er en af de kommuner, hvor det ligger tæt.

- Resultatet afhænger af hvor den radikale lægger sig henne, lyder det fra Niels Viggo Lynghøj.

På forhånd har Radikale Venstres spidskandidat, Ellen Bye Jensen, ikke valgt side. Derfor kan hverken Venstres Peder Chr. Kirkegaard eller Socialdemokratiets Peder Christensen vide sig sikker på, hvem der kan ende som borgmester.

- I udgangspunktet synes jeg, at der kan tænkes i alle mulige konstellationer. Vi vil ikke være dem, der siger, at vi ikke vil samarbejde, for det skal man kunne, sagde hun mandag til TV MIDTVEST

Struer

Vi slutter på Niels Viggo Lynghøjs hjemmebane. For Struer-borgmesteren er faktisk selv med til at gøre valget spændende. 

Med sin beslutning om ikke at stille op til posten har han nemlig kastet meget - hvis ikke alt - op i luften i det, de to politikere begge betegner som en 'sving'-kommune. 

Historisk har kommunen skiftet mellem Venstre og Socialdemokratiske borgmestre. 

- Jeg kommer noget i forkøbet ved ikke at stille op, griner Niels Viggo Lynghøj, der stadig jagter en plads i byrådet. 

Kommer du tilbage om fire år?

- Nej, det gør jeg ikke, lyder det sikkert.

Det er nu Venstres Mads Jakobsen og Socialdemokratiets John Christoffersen, der skal forsøg at vinde borgmesterkæden frem til kommunalvalget i 2025.