SF kalder smal konstituering med Nye Borgerlige for useriøs – mens Socialdemokratiet og Radikale ikke vil afvise det

Nye Borgerlige i Skive Kommune har sagt, at de nu hellere vil støtte en socialdemokratisk borgmester fremfor en fra Venstre, men det er ikke alle i rød blok, der er lige begejstret for et samarbejde det borgerlige parti.

Anders Bøge fra SF (tv.) har svært ved at se sig selv samarbejde med Nye Borgerlige i en smal konstituering, mens socialdemokratiske Peder Christensen  (i midten) og Ellen Bye Jensen fra Radikale Venstre ikke vil udelukke noget.
Anders Bøge fra SF (tv.) har svært ved at se sig selv samarbejde med Nye Borgerlige i en smal konstituering, mens socialdemokratiske Peder Christensen (i midten) og Ellen Bye Jensen fra Radikale Venstre ikke vil udelukke noget.
Foto: Skive Kommune og Radikale Venstre

I Skive Kommune har Nye Borgerlige her dagen før kommunalvalget besluttet at ændre sin støtte fra blå til rød blok, fordi Venstre ikke vil smide to unge kandidater ud af partiet, efter de har dækket flere forskellige kandidaters valgplakater med mindre plakater.

Allerhelst vil spidskandidat Erik Mortensen (NB) selv være borgmester, men ellers vil han nu pege på Peder Christensen fra Socialdemokratiet, fortalte han tidligere i dag til TV MIDTVEST.

Men Anders Bøge, der er spidskandidat for SF, har svært ved at se sig selv i en rød konstituering, hvor Nye Borgerlige er tungen på vægtskålen, der giver et flertal i det 27 mandat store byråd.

- Jeg kan ikke se en smal konstituering, hvor de er nummer 14. Det vil ikke være seriøst, siger han.

Han vil dog ikke kategorisk afvise et samarbejde, hvis Nye Borgerlige ikke sidder med de afgørende pladser.

- Vi kan konstituere os med alle – også Nye Borgerlige, men ikke alene. Det kan jeg ikke se for mig, siger Anders Bøge.

S: Ønsker opbakning fra SF - men vil ikke afvise Nye Borgerlige

I Socialdemokratiet har spidskandidat Peder Christensen ikke haft mulighed for at diskutere den nye mulige støtte fra Nye Borgerlige med sit bagland, og derfor vil han hverken sig ja tak eller nej tak til den.

- Vi kan ikke afvise noget som helst. Vi må se, hvordan det ser ud efter valget i morgen, siger han.

Det er dog ikke uden betydning for partiet, at SF ikke vil være med til en smal konstituering, hvor Nye Borgerlige kan få afgørende magt.

- Det er klart, at SF’s holdning har en betydning for os. Det er dem og Enhedslisten, vi først og fremmest satser på støtte fra, siger Peder Christensen (S). 

Man skal kunne samarbejde

For fire år siden blev det Radikale Venstre, der sad med det yderste og afgørende mandat, der gjorde, at det blev Peder Christian Kirkegaard (V), der fik borgmesterkæden. Men partiet har endnu ikke besluttet, hvem det vil pege på som borgmester efter dette valg. 

- Vi står der, hvor vi altid har stået - i midten af landskabet, siger spidskandidat Ellen Bye Jensen. 

Derfor er det fordelingen af de 27 mandater, der kommer til at afgøre, hvem hun og partiet vil støtte som borgmester, og hun vil ikke udelukke samarbejde med nogen partier på forhånd. 

- I udgangspunktet synes jeg, at der kan tænkes i alle mulige konstellationer. Vi vil ikke være dem, der siger, at vi ikke vil samarbejde, for det skal man kunne, siger Ellen Bye Jensen (R).