Skive: Valget kan blive tæt mellem to garvede borgmesterkandidater

Både landspolitiske vinde og de mindre lokale partier kan få indflydelse på, hvem der løber med borgmesterposten.

Venstres Peder Christian Kirkegaard og Socialdemokratiets Peder Christensen stiller op som de to partiers borgmesterkandidater i Skive Kommune.
Venstres Peder Christian Kirkegaard og Socialdemokratiets Peder Christensen stiller op som de to partiers borgmesterkandidater i Skive Kommune.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

Ved sidste valg var Socialdemokratiet blot et mulehår fra at få borgmesterposten i en kommune, der siden kommunesammenlægningen i 2007 kun har haft Venstre-borgmestre. 

Noget tyder på, at kommunalvalget i Skive Kommune i år også kan blive lidt af en gyser.

Valget står mellem den siddende Venstre-borgmester Peder Christian Kirkegaard, der har siddet på posten i Skive Kommune siden 2013 og gerne tager en periode mere, og Socialdemokratiets borgmesterkandidat Peder Christensen. 

A
280147-9a925940.jpeg
Peder Christensen
Socialdemokratiet
Se profilside

Sidstnævnte har været byrådspolitikker i hele 26 år og er tidligere borgmester i den gamle Spøttrup Kommune, og nu sætter han alt ind på at blive ny borgmester i Skive Kommune.

Men hvorvidt det bliver Venstre eller Socialdemokratiet, der vinder borgmesterposten, kommer måske til at afhænge af mere end bare lokalpolitik. I en meningsmåling Berlingske Barometer fra 11. oktober får Venstre på landsplan blot 14,3 procent af stemmerne, altså væsentligt lavere end valgresultatet på 23,9 procent ved folketingsvalget i 2019. 

Omvendt ligger Socialdemokratiet på landsplan lunt i svinget, og i samme meningsmåling fra Berlingske Barometer får partiet hele 28,6 procent af stemmerne, hvilket er knap tre procentpoint mere end ved valget i 2019. 

Det er ikke ualmindeligt, at de landspolitiske strømninger får indflydelse på kommunalvalg. Hvis det også går sådan i Skive Kommune, kan Venstre måske få svært ved at samle stemmer nok til at bevare borgmesterposten.

Desuden får de mindre partier i Skive Kommunes byråd uden tvivl også noget at skulle have sagt, når det kommer til, hvem der skal sidde for bordenden. Tre partier - Radikale Venstre, Skive-Listen og Ny Borgerlige - har endnu ikke lagt sig fast på, hvem de helst ser som borgmester. Så meget kan ske på valgnatten, når de enkelte partier vil forsøge at sælge sig selv så dyrt som muligt mod at støtte enten den ene eller den anden borgmesterkandidat.

V
1531-9ba40db3.jpeg
Peder Chr. Kirkegaard
Venstre
Se profilside

Stridspunkt: Skal skoler lukkes?

I Skive Kommune har byrådet for tiden ry for at være enige om det meste. Det var et samlet byråd, der i september vedtog et bredt budgetforlig for 2022, og økonomien ser da fornuftig ud i øjeblikket. Der er altså penge til at gøre de fleste glade, men der er trods alt stadigvæk punkter, hvor partierne ikke er enige. 

Én ting, de fleste partier er enige om, er, at det er en prioritet, at både by og landområde får en del af kagen, men hvor vigtigt det er, at der er en skole eller et plejecenter i hver enkelt landsby, er der større debat om.

Der bliver længere og længere imellem de yngste skibonitter (genrefoto).
Der bliver længere og længere imellem de yngste skibonitter (genrefoto).
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Et af de vigtigste temaer i valgkampen bliver derfor uden tvivl diskussionen om, hvilken skolestruktur der skal være i kommunen i fremtiden, når byrådet efter årsskiftet skal kigge på netop skoleområdet. 

Problemet er, at der fødes for få børn i Skive Kommune, og så er der heller ikke nok nye tilflyttere. Det betyder, at befolkningstallet i kommunen er dalende. Elevantallet i flere af kommunens skoler bliver altså mindre og mindre, og nogle er decideret lukningstruede.

Konsekvensen er, at politikerne er nødt til at finde løsninger på skolernes placering og opbygning – og det kan betyde skolelukninger. I en kommune, der ellers bryster sig af både at tage hensyn til by og landdistrikter, kommer det uden tvivl til at være et stridspunkt. For lukning af en skole i en mindre landsby er også ofte lig med en de facto nedlukning af byens muligheder for at tiltrække nye børnefamilier.

Nogle partier vil kæmpe for at bevare hver en skole i hvert et landsbysamfund, for at den decentrale struktur beholdes, mens det for andre er vigtigst, at fagligheden er høj, og at klasserne ikke bliver så små, at det bliver uinteressant for lærere at undervise der.

Stridspunkt: For små plejecentre

Ældreområdet bliver også et tema, som kandidaterne kommer til at tale om frem mod valgt. I september vedtog et næsten enigt byråd en aftale for strukturen for kommunens plejecentre. Der er nemlig mange ledige lejligheder på flere plejehjem udenfor Skive by, og der er dyrt med tomme pladser, så det skulle der gøres noget ved.

Helt konkret betyder aftalen, at i alt 35 plejehjemspladser forsvinder i Skive kommune – især i Salling, hvor plejecentrene i forvejen har få beboere. Fremover kommer flere af plejecentrene til at have 20 beboere eller færre. Og det er ikke holdbart i længden med så små plejehjem, lyder det i et høringssvar fra personalet, der opfordrer politikkerne til i stedet at lukke et af de små plejehjem og fordele de resterende pladser. På den måde mener personalet, at plejecentrene er mere bæredygtige både fagligt og økonomisk.

Personalets bekymring har vakt genklang hos flere partier. Selvom aftalen allerede er vedtaget, siger flere byrådspolitikkere fra blandt andet SF og DF nu, at de allerede vil kigge på den igen til januar, for at aftalen ikke når at blive effektueret i praksis. 

Socialdemokratiet og Venstre mener derimod, at man bør slå koldt vand i blodet og vente eksempelvis et års tid med at gøre noget for at se, hvordan antallet af ældre med plejehjemsbehov udvikler sig. 

Nye spidskandidater – og de unge håbefulde

Flere af de nuværende byrådspolitikere vælger efter denne valgperiode at stoppe i kommunalpolitik. Det gælder både Bent Dyrberg (R), Preben Andersen (DF) og den mangeårige Teknik- og Miljøformand Jens Peder Hedevang (V).

I stedet kommer der nye kræfter på banen. For Radikale er Ellen Bye Jensen fra Fur ny spidskandidat – og en helt grøn en af slagsen, da hun aldrig før har siddet i byrådet. Lidt mere erfaren er den nye spidskandidat i DF, Peter Mousten Vestergård, der har været medlem af byrådet siden 2013. 

O
280352-ae975660.jpeg
Peter Mousten Vestergård
Dansk Folkeparti
Se profilside

Nye Borgerlige stiller op for første gang, dog med en garvet herre indenfor lokalpolitik i Erik Mortensen som spidskandidat. Han har fra 2013-2017 siddet i byrådet for DF. Senest stillede han op på listen Borgernes Stemme, men blev ikke valgt.

En liste, der derimod havde et godt valg i 2017 var Skive-Listen, der fik knap ni procent af stemmerne og to mandater valgt ind. I år stiller listen igen op - denne gang med 15 kandidater.

Værd at bemærke ved dette valg er også, at de unge har fået en topplacering på Venstres partiliste. Her står der lige efter borgmester Peder Christian Kirkegaard navnene på to helt unge, håbefulde kandidater - nemlig Jens Hansen Have, 21 år, og Matthias Landeværn Nielsen, 19 år. Begge er til daglig en del af Venstres Ungdom i Skive.