Lugten af hesteprutter fik Axel til at starte sit firma

Kom med på besøg hos Danmarks største producent af økologisk icebergsalat.

Siger man Axel Månsson, så siger man også salat. 

Men det har ikke altid ligget i kortene, at salatproducenten fra Brande skulle ende som Danmarks største producent af økologisk icebergsalat og meget mere.

Han var nemlig opvokset i byen, men lugten af hesteprutter rev i næsen, når han kørte med mælkekusken ud på gårdene omkring Brande. Det satte gang i drømmene om at blive landmand.

I dag har han 1400 hektar med økologiske grøntsager og en økologisk ægproduktion på 52 millioner æg om året. Men selvom det er en god forretning, så er det ikke det vigtigste for Alex Månsson.

- Præmien er økonomien. Selv ved mine hobbier med heste og lignende, så tænker jeg, at det jo også skal kunne løbe rundt. Det kommer helt naturligt ind, uden det er det, det egentlig handler om. Det er fornøjelsen, der betyder noget, siger han.

Der er gang i den på markerne i øjeblikket.
Der er gang i den på markerne i øjeblikket.

Startede med kinakål

I starten af firserne var kinakål en stor vare til salatskålen. Og Axel Månsson og familien spiste netop den grøntsag. 

Prisen var 20 kroner per styk, og på en frøpose læste Axel Månsson, at man kunne så 60.000 kinakål på en hektar. Derfra var der ikke langt fra idé til handling.

- 60.000 kinakål til 20 kroner stykket, det var 1,2 millioner, siger han.

Frøene blev sået, men høsten gik ikke helt som planlagt. Året efter havde en plantekonsulent dog givet den ihærdige landmand gode råd, og så solgte Månsson kinakål for 365.000 kroner på en hektar jord.

- Det var rigtig mange penge. Det var ikke 1,2 millioner, men det var mange penge. Så vi fik nyt tag på stuehuset og nyt køkken.

Hønsene var de første, der blev økologiske.
Hønsene var de første, der blev økologiske.

Økologisk landbrug

I 1992 begyndte Axel Månsson at omlægge til økologi, og det startede med hønsene.

I dag er han landets største producent af økologisk icebergsalat. Desuden dyrkes der hjertesalat, radiser, løg, broccoli og meget mere. Forretningen er vokset fra en til 50 ansatte, plus sæsonansatte i plante- og høsttid.

Axel Månsson ved, hvad der foregår i hans forretning, men jord under neglene får han ikke meget af mere. Stort set al hans arbejdstid går med kontorarbejde og planlægning.

Axel Månsson blev landmand da han var 16. I dag er han danmarks største producent af økologisk icebergsalat.

 


Læs flere artikler fra Ikast-Brande eller i kategorien Erhverv.