Her holder de vejret: Brexit kan ramme midtjyske virksomheder hårdt

Ikast-Brande er den kommune i hele Danmark, som eksporterer flest varer til Storbritannien.

Storbritannien er på vej ud af EU, men det er ikke kun briterne, der skal indstille sig på en anderledes hverdag.

Det såkaldte Brexit er i disse dage er ved at blive forhandlet på plads, og uanset udkommet af forhandlingerne, så vil det have konsekvenser for danske virksomheder, der eksporterer til Storbritannien. Især i Ikast-Brande Kommune, der er den kommune i hele landet, hvis virksomheder har den største eksport til landet, viser tal fra analysefirmaet eStatistik.

Det skyldes blandt andet store virksomheder hos Siemens, Bestseller og DK Company.

- Konsekvenserne kan jo at være, at vores afsætning og dermed omsætning den falder. Det betyder, at virksomhederne enten skal ud og tilpasse deres organisation eller afsætte deres varer på andre markeder, forklarer direktør for Erhvervsrådet Kenneth Mikkelsen og tilføjer:

- Det er jo dejligt at have store markeder, men de kan også gøre ondt at miste.

Vilde med småkager

Sidste år eksporterede virksomhederne i Ikast-Brande for 13 milliarder alene til Storbritannien. Det er over fire milliarder mere end Københavns virksomheder, der eksporterer næstmest.

quoteDet er jo dejligt at have store markeder, men de kan også gøre ondt at miste

Kenneth Mikkelsen, direktør for Erhvervsrådet

Briterne er et de mest småkageglade lande i Europa, og derfor følger småkagevirksomheden Kelsen i Nørre Snede også forhandlingerne tæt. De ser nemlig et stort potentiale.

Men det kan Brexit måske ændre på.

- Den usikkerhed, der er, den gør jo, at vores fremtidsplaner på det engelske marked, dem har vi sat lidt på hold, siger direktør for Kelsen, Brian Rønsholdt.

En aftale mellem EU og Storbritannien skal være på plads den 29. marts 2019, hvor landet officielt forlader EU.