Flere butikker dropper Black Friday: - Det er et forbrugshelvede

Adskillige butikker vælger at gå imod strømmen på en af årets allerstørste handelsdage, Black Friday.

Lisa Schumann fra butikken Miss Menelli i Ikast og René Sonne Hansen fra Hinges Hus i Ringkøbing. Foto: Simon Hyllested, TV MIDTVEST

Det er godt nok landets største handelsdag, men det er ikke ensbetydende med, at forbrugsfesten fylder i alle butikker.

I Lisa Schurmanns butik, Miss Menelli i Ikast, har der dagen igennem været roligt. Faktisk har hun holdt helt lukket, mens Black Friday har raset afsted.

Læs også Ikke alle elsker Black Friday - mange demonstrerer mod overforbrug

- Jeg synes, det er et forbrugshelvede. Det er jo at skabe noget, som der egentlig ikke er behov for.

- Jeg vil langt hellere betale fuld pris og få god service og vejledning, end jeg vil stå i kø for at få 20 procent i rabat. Selve stressen i det er bare ikke mig, siger Lisa Schurmann.

Også i Ringkøbing, hos Hinges Hus, er der modvilje at finde mod det amerikanske koncept. Her bliver priserne ikke sat ned. I stedet forkæles kunderne lidt ekstra med både grillede pølser og lokal whisky.

- Vi har ikke lyst til at forære tingene væk eller devaluere det koncept, vi over mange år har gjort alt, hvad vi kunne for at bygge op. I stedet holder vi et arrangement, hvor vi har samlet lokal topkvalitet, lyder det fra René Sonne Hansen, der er indehaver af Hinges Hus.

Thy-virksomhed donerer omsætningen

Hos virksomheden Elsk i Thisted havde man egentlig besluttet sig for at holde lukket.

I stedet bliver den store hype omkring Black Friday nu brugt til at donere omsætningen til velgørenhed, fortæller indehaver Lars Riis.  

- Det er rigtig dejligt, at folk forstår, at man godt kan købe noget uden rabat men med god samvittighed i stedet for.

- Alt den omsætning, vi får på elsk.com, donerer vi til der, hvor vi tror, der er mest brug for det – nemlig ude i naturen, lyder det fra Lars Riis.

Det er cirka hver fjerde dansker, som ender med at svinge dankortet og købe noget i forbindelse med Black Friday, viser en undersøgelse, som Norstat har lavet på vegne af Dansk Erhverv.

01:45 Luk video

Læs også Mænd bruger flere penge end kvinder på black Friday