54-årig tiltalt for at levere sæd til flere kvinder uden tilladelse

Manden, der kommer fra Ikast-Brande Kommune, risikerer en bøde på 100.000 kroner, hvis han bliver dømt ved retten i Herning.

Det hører formentlig til sjældenhederne, at politiet anklager personer for overtrædelse af Vævsloven.

Det er ikke desto mindre, hvad der er sket i en sag, som Midt- og Vestjyllands Politi har efterforsket på baggrund af en anmeldelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Anmeldelsen og politiets efterforskning har nu betydet, at en 54-årig mand fra Ikast-Brande Kommune er blevet tiltalt for at have transporteret og leveret sæd til kvinder i Danmark uden tilladelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed. 

Det skulle være sket i perioden fra oktober 2017 til marts 2020 i mindst fem tilfælde. Uddelingen af sæd er blandt andet sket via en hjemmeside.

Politiet oplyser i en pressemeddelelse, at håndtering af væv og celler - herunder sæd - kun må ske med tilladelse fra styrelsen - det skyldes hensynet til sundheden og sikkerheden hos de mennesker, der bliver behandlet med doneret væv og celler.

Den 54-årige er også tiltalt for som donor at have leveret sæd til mere end en sædbank. Det er ulovligt, fordi man ønsker at begrænse antallet af børn fra samme donor. Også her skulle der være tale om mindst fem tilfælde.

Sagen kommer for retten i Herning den 31. januar. Hvis manden bliver fundet skyldig, risikerer han en bøde på 100.000 kroner.