Ramt af PTSD efter 25 år som soldat: Naturfotografering blev Lars' redning

I 25 år var Lars Mikkelsen soldat, og han var udsendt flere gange. Oplevelser, der satte dybe spor og gjorde ham syg af PTSD. Men fotografering og naturen blev hans redning og i dag har kameraet bragt ham vidt omkring.

Der er intet, der er overladt til tilfældighederne, når Lars Mikkelsen fra Hjerm skal ud i naturen og tage billeder med sit kamera. Han starter som regel aftenen før med at pakke og får ofte pakket 80 procent for meget grej. Med sig har han blandt andet almindelige kameraer, undervandskamera, telt, stativ og walkie talkier. Desuden kan han også kamuflere sig med tøj.

For at mindske sin fært går han heller ikke i bad en til to dage før, han skal ud i naturen og tage billeder. Men forberedelserne kan tage helt op til en uge.

- Hvis jeg skal ud til krondyrene og helt tæt på, kan jeg godt finde på at tage derud hver dag en uge i forvejen og lægge en t-shirt, jeg har sovet i, så min fært har været i området i en uge, forklarer Lars Mikkelsen.

Lars Mikkelsens yndlingsdyr er krondyret.
Lars Mikkelsens yndlingsdyr er krondyret.
Foto: Lars Mikkelsen

Tidligere soldat

Det minder på mange måder om en militær operation, når Lars Mikkelsen skal ud med sit kamera, og det er ikke en tilfældighed. Han er tidligere oversergent og har været ansat i Forsvaret i 25 år.

- Jeg kan godt lide den der kontrolfunktion, og det her minder faktisk ufattelig meget om at være soldat. Her har jeg kameraet på stativ, som soldat har jeg et våben i stedet for, siger Lars Mikkelsen.

Fortiden som soldat er faktisk årsagen til, at Lars Mikkelsen har tiden til at jagte de gode billeder. Efter udsendelser til blandt andet Cypern og Balkan gik klappen ned i 2003. Lars Mikkelsen fik konstateret PTSD, der er en psykisk lidelse, som blandt andet soldater får, efter de har oplevet livstruende ting og krigshandlinger.

- Udsendelsen i 1992 var nok det, jeg tog mest skade af. Jeg var FN-soldat og udsendt på en håbløs mission og gik i en borgerkrig, som vi ikke kunne gøre noget ved. Vi var ikke bevæbnede, men blev truet på livet dagligt. Jeg oplevede menneskets værste side. Det skadede mig rigtig meget, fortæller Lars Mikkelsen.

Han fik medicinsk behandling og gik til psykolog, men det var ikke noget, der hjalp ham ret meget.

- På et tidspunkt var det enten eller. Skulle jeg videre i livet, eller skulle jeg afslutte det? Og det var det, der restartede mig til, at jeg måtte gøre et eller andet.

I dag er Lars Mikkelsen førtidspensionist og har også fået en millionerstatning.

Se nogle af Lars Mikkelsens mange flotte billeder i videoen her sammen med fortællingen om hans historie.
Foto: Lars Mikkelsen

Natur-drug mod PTSD

Det kick, som livet som soldat gav Lars Mikkelsen, fandt han igen i naturen med sit kamera. Han mener selv, at den glæde, han får fra oplevelserne med kameraet i naturen, er med til at hjælpe ham igennem sin sygdom.

- Når jeg får de her oplevelser i naturen, så får jeg et ordentlig skud adrenalin og dopamin, og det virker i lang tid på mig. Det er mit natur-drug, og så kan jeg mærke, at jeg ophæver PTSD’en på en eller anden måde, siger Lars Mikkelsen.

Lars Mikkelsen var ansat i forsvaret i 25 år og var udsendt flere gange.
Lars Mikkelsen var ansat i forsvaret i 25 år og var udsendt flere gange.
Foto: Lars Mikkelsen

Billeder på land, til vands og i luften

Fokus på naturen kom for omkring syv år siden, men samtidig har kameraet også åbnet døre til helt andre verdner. Lars Mikkelsen har taget billeder af spækhuggere i Norge, han har hængt ud af en helikopter og taget billeder af faldskærmsudspringere i Saudi Arabien, og han har svømmet i Californien, mens han tog billeder af søløver.

Alligevel får Lars Mikkelsen stadig det største kick, når han foreviger det lokale dyreliv i Klosterheden.

- Når jeg rejser rundt i verden, så savner jeg faktisk at komme hjem til dagligdagen i skoven.

Lars Mikkelsens efterhånden store erfaring med at tage billeder af dyr i Danmark har også skaffet ham arbejde hos DR, hvor han var med til at optage programmet Vilde Vidunderlige Danmark. Hans første betalte job som fotograf.

En spækhugger, som Lars Mikkelsen har taget billed af i Nordnorge.
En spækhugger, som Lars Mikkelsen har taget billed af i Nordnorge.
Foto: Lars Mikkelsen

Deler de fleste billeder med alle

Lars Mikkelsen deler mange af sine billeder på både Instagram og Facebook.

- Hvis jeg de næste par dage ikke kommer ud og tager billeder, så skal jeg bare gemme lidt billeder og dele dem. For selv om jeg ikke vil være ved det, så giver de likes, jeg får på Instagram og Facebook, et lille kick.

Men alligevel er det ikke selve billedet, der er det vigtigste for den tidligere soldat.

- Det er jagten på dyret. Det er oplevelsen, jeg går efter. Det er ikke at kunne præsentere et billede bag efter, det er bare en biting. Jeg gør det kun for min egen skyld, siger Lars Mikkelsen.