Børn bliver svigtet og ansatte sygemeldt på stribe: Efter flere års kritik er problemerne stadig ikke løst

Holstebro Kommune har på trods af flere opsyn og massiv kritik stadig ikke fået styr på arbejdsgangen i Familiesektionen – Børn og Unge i kommunen. Det koster dem nu et påbud fra Arbejdstilsynet.

1:15
Arbejdstilsynet har givet et påbud til Holstebro Kommunes familieafdeling. De bruger op til et år på sagsbehandlingen af anbringelser af børn. Det er otte måneder mere end det tilladte.
Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix

Problemerne har i en længere periode hobet sig op i børneteamet i Familiesektionen - Børn og Unge, som er den afdeling i Holstebro Kommune, der skal hjælpe sårbare børn og familier.

Arbejdsgangen og arbejdspresset har i en længere periode været så stort, at flere medarbejdere enten er eller har været langtidssygemeldt, hvilket betyder at mange sager har hobet sig op, og tidsfrister er blevet overskredet.

Holstebro Kommune får påbud 

Det har fået Arbejdstilsynet til at komme med et påbud om, Holstebro Kommune inden den 1. august 2022 skal have rettet op på arbejdsforholdene, der ifølge Arbejdstilsynets afgørelse;


 ”Udsætter ansatte for en sundhedsmæssig risiko. Utilstrækkelig forebyggelse af problemer med stor arbejdsmængde og tidspres forøger ansattes risiko for at få stress og stress-relaterede sygdomme som fx angst, depression og hjertekarsygdomme.” 

Selvom Holstebro Kommune har været bekendt med problemerne længe, har de ikke taget situationen alvorligt nok, siger Trine Quist, der er formand for Dansk Socialrådgiverforening i Region Nord. Hun har selv har været i dialog med kommunen det seneste år om problemerne.

- Familieafdelingen står med mange udfordringer, men den primære udfordring er, at der igennem lang tid har været et for stort arbejdspres. Arbejdspresset har været så stort, at medarbejderne bliver sygemeldte, og har svært ved at vende tilbage. Og de tomme stole bliver ikke bemandet, så det betyder mere arbejde til de resterende, fortæller hun.

Kommunen er blevet advaret 

Tilsynet besøgte Familieafdelingens børneteam i november 2021 og valgte at give et påbud. Påbuddet fik kommunen til trods for, at de havde udarbejdet handleplaner, som skulle rette op på arbejdspresset og det dårlige psykiske arbejdsmiljø. Men det er stadig ikke lykkedes tilstrækkeligt.

De dårlige arbejdsforhold, de mange sygemeldinger og de overskredne tidsfrister går ikke kun udover medarbejderne, men også de sårbare familier, der har hårdt brug for hjælp. 

Når tidsfristerne bliver overskredet, betyder det, at familiernes problemer, kan nå at vokse sig meget større.

- Det er blevet en ond spiral, fordi Holstebro Kommune ikke har taget alle de her sygemeldinger alvorligt nok fra starten af. De ansattes arbejde kommer i højere grad til at fungere som ”brandslukning”, hvor de mest akutte og tunge sager bliver prioriteret, hvilket betyder, at nogle andre sager bliver skubbet langt om i køen, fortæller Trine Quist.

Manglende hjælp kan få fatale konsekvenser for børnene 

Specialkonsulent hos Børns Vilkår Anne Kappelgaard Bové er bekymret for, hvad den manglende hjælp fra kommunen, kommer til at betyde for de børn, det går udover.

- Det, vi ved fra børnene af, er, at uvisheden, mens de venter på svar fra kommunen, er det værste. Følelsen af at de har fortalt deres problemer til nogle voksne, uden der bliver gjort noget ved det, er en følelse, der sætter sig i dem.

Der er mange grunde til, at det er problematisk, når kommunen ikke overholder behandlingsfristen på fire måneder, men især det forebyggende arbejde går tabt, når hjælpen ikke kommer i tide, fortæller hun. 

- Når sagerne ligger så længe, så kan problemer i hjemmet nå at eskalerer så meget, at det kan betyde flere anbringelser, som man måske havde kunne undgå, siger Anne Kappelgaard Bové.

Holstebro Kommune erkender problemet 

Klaus Flæng, der har været formand for børn- og familieudvalget i knap tre måneder nu, erkender, at kommunens problemer med både arbejdsforhold og lange sagsbehandlingstider langt fra er godt nok.

- Det er bestemt ikke tilfredsstillende, at det er nået hertil. Vi har som udvalg en stor opgave foran os sammen med byrådet, og den næste tid vil vi prøve at finde frem til nogle løsninger, fortæller Klaus Flæng.

Hvordan Holstebro Kommune har tænkt sig at løse problemerne og sikre, at både ansattes arbejdsforhold bliver forbedret, og at familierne får rettidig hjælp, kan han dog ikke komme med et svar på.

- Vi kommer til at gå hundrede procent ind i den her sag. Den skal løses, for vi kan ikke være andet bekendt. Det skylder vi børnene, familierne og også de ansatte. Så jeg garanterer et fuldt ud politisk opmærksom i den kommende tid på den her sag.