10 kroner per pose: Allan har opfundet sit eget pantsystem til sine kunder

Allan Stadsbjerg får rigtig meget plastik gennem sin grovvareforretning i Skave. Derfor har han lavet sit eget pantsystem til kunderne.

Allan Stadsbjerg er indehaver af forretningen Hegn & Grovvarer i Skave. Han har de seneste 20 år oplevet, hvordan flere og flere af hans varer er pakket ind i plastik. Derfor tog han for nylig en beslutning om at indføre pant på de plastiksække, han sælger med for eksempel dyrefoder og gødning.

- Jeg synes, det er lidt ubehageligt, at vi bruger så meget plastik, og så tænker jeg, at kan vi bare gøre et eller andet for at det bliver genbrugt, det er det vigtigste for os, siger Allan Stadsbjerg. 

Nu har han oprettet et pantsystem, hvor hver pose i butikken får et klistermærke. Hvis kunderne afleverer den tomme plastiksæk igen, får de en flad 10'er retur.

Allan Stadsbjerg har siden 2018 samlet adskillige store sække med tomme plastikposer i sin lade, der venter på at blive sendt til genanvendelse. 
Allan Stadsbjerg har siden 2018 samlet adskillige store sække med tomme plastikposer i sin lade, der venter på at blive sendt til genanvendelse. 
Foto: Esben Kock Jensen, TV MIDTVEST

- Så får man simpelthen returpant, når man kommer tilbage med posen, så vi kan sende den et sted hen, hvor den bliver genanvendt, forklarer Allan Stadsbjerg.

Han fik idéen sammen med sin datter, og hun gav ham også det sidste puf til at komme i gang med ordningen.

-  Jeg bliver glad for at kunne gøre en lille forskel. Hvis alle ville gøre det, så bliver sådan en pose hvert minut jo også til noget, siger han.

Det anslås at omkring 75% af danskernes plastikforbrug netop udgøres af emballage. Et forbrug på i gennemsnit 27kg plastik per dansker om året.

Det ligner en helt almindelig grovvareforretning, men i forretningen har indehaveren pludselig fundet sin indre miljøforkæmper frem og fået øjnene op for alt det plastik han omgiver sig med til daglig. Allan Stadsbjerg har lavet sin helt egen pantordning.