Herning Kirkes Drengekor har fået ung, kvindelig leder: - Musikken har ændret mit liv
Hun er englænder, 25 år og den nye dirigent i Herning Kirkes Drengekor. Charlotte Rowan kom flyvende ind fra højre fra Liverpool i England. Hun er den nye musikalske hvirvelvind i Herning Kirke.
Charlotte og Corona. To ord med C har sat sit præg på Herning Kirkes drengekor i år. Den ene har kæmpet som en gal for at holde fast i sangen og fællesskabet. Det andet ord har givet det ene benspænd efter det andet.
- Håndsprit boys. Afstand, afstand, minder hun sine kordrenge om, inden de går ind i øvelokalet.
En kontrolleret overtagelse af et af Danmarks bedste drengekor, blev lige det modsatte, og det har ikke været en drømmesituation for Charlotte Rowan. Men med opfindsomhed og teknisk kunnen blev korprøver, solosang og hørelære fra marts afholdt online via Zoom.
- Vores sammenhold er stærkt, og alle var hurtige til at gribe bolden og give en masse energi i en besværlig tid, fortæller hun.
Planen var ellers klar. Stille og roligt skulle korets dirigent Mads Bille efter 35 år slippe tøjlerne. I stedet blev han brutalt smidt af hesten og landene i Corona-land uden sit kor.
Genert enebarn
Charlotte Rowan er født i Liverpool i Nordengland som enebarn af forældrene Marie og Kevin Rowan.
- Som barn var jeg meget sky. Jeg kæmpede med at sige noget i timerne, og jeg kan huske, at min mor var bekymret, da læren kom til hende en dag og sagde, at hun troede, at jeg kendte svarene, men at jeg ikke rakte hånden op, husker Charlotte Rowan tilbage.
Charlotte gik til ridning og læste mange bøger. Aktiviteter, hvor hun ikke behøvede at sige så meget.
Men så skete der noget i 10-års alderen. En lærer spurgte den generte pige, om hun ikke ville prøve at synge i skolens kor.
- Og det hjalp virkeligt. Det transformerede mig, og hjalp mig til at tale og blive mere åben. Musikken kom ind i mit liv og åbnede døren til den, jeg er i dag. Jeg tror virkelig på musikkens kraft på den måde.
Savner mor og far
Som enebarn har Charlotte Rowan altid fået stor opbakning af sine forældre.
Det stod bestemt ikke skrevet i noderne, at hun skulle på en musikalsk rejse og lande i Danmark. Hendes forældre har i mange år arbejdet hos skattevæsnet i Liverpool.
- De er tal-mennesker langt mere end musik-mennesker, og jeg tror, at de var chokerede, da jeg kom hjem og spurgte, om vi ikke kunne købe et klaver, griner hun og fortæller videre, at de har fulgt hende på den musikalske rejse, så de i dag kan følge med i hendes liv.
Hjemme i lejligheden i Aarhus sidder Charlotte Rowan ofte og skyper med sine forældre. Faktisk hver dag, hvis hendes meget travle hverdag tillader det.
- Jeg glæder mig til, at du kommer til Liverpool med koret, siger hendes mor Marie Rowan fra computerskærmen.
Der er ikke noget Charlotte hellere vil. Når verden igen bliver normal at rejse i, er planen, at Herning Kirkes Drengekor skal på mange udlandsture.
Store fodspor
Uimponeret og ydmygt er Charlotte Rowan sprunget ind på scenen med Corona som skyggespiller. Det har tvunget alle til at tænke anderledes, og det største problem er plads, fortæller Charlotte Rowan. Plads nok til, at de kan synge med to meters afstand. Men det er lykkes, og koret har allerede ændret karakter, efter hun er kommet til.
- Den største ændring er, at vi har fået syv professionelle sangere ind i koret, så vi er blevet halvt professionelle, fortæller hun stolt.
- Jeg har selvfølgelig været nervøs ved at tage over efter Mads Bille. Han er en legende. Han har gjort så meget for kulturen, samfundet og især for drengene. Han har opbygget en tradition i Herning, så selvfølgelig er jeg nervøs, men på den gode måde. Jeg er hovedsageligt spændt og målrettet imod at komme så langt som muligt med koret.
Lang uddannelse bag sig
Selvom Charlotte Rowan kun er 25 år, så har hun både en lang uddannelse bag sig og erfaring som korleder i flere sammenhænge.
I midten af august kunne hun endelig afslutte sit uddannelsesforløb. Inden hun kom til Danmark, fik hun sin bachelor i musik fra Cambridge University.
På universitet læste hun sammen med en dansker, som anbefalede hende at tage sin kandidat på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, hvor man tager to udenlandske studerende ind om året. Charlotte Rowan kom igennem nåleøjet, og hun satte sig på flyveren spændt, nervøs og fuld af forventninger, og uden den mindste anelse om, at hun ville komme til at lede et af Danmarks bedste drengekor kort tid efter.
- Hun har været et fantastisk frisk pust i vores klasse. Hun er kommet med humør og god energi, og hun har bragt den engelske tradition ind i studiemiljøet. Det har været fantastisk givende, og det er glædeligt, at hun bliver boende i området og kan berige det danske musikliv fremover, udtaler hendes underviser Carsten Seyer-Hansen, som er lektor på konservatoriet.
Til eksamen, hvor hun fik sin kandidat i korledelse og musik, dirigerede hun konservatoriets kor-ensemble, som havde fået forstærkning af et par venner og hendes danske kæreste.
Han hedder Nicolai Nørgaard Christensen og er tidligere korsanger i Thisted Kirkes Drengekor. I dag er han pilot hos Ryan Air med udgangspunkt fra Liverpool, men er stadig en dygtig tenorsanger, og han synger gerne, hvor der er brug for ham.
- Det er vildt sjovt, at han bor i Liverpool, og jeg bor her. Det var en fælles ven, der gjorde mig opmærksom på, at han boede i Liverpool. Jeg synes, jeg ville sige et par ord til ham, og det gjorde jeg til en koncert i Aarhus, og så er vi ikke stoppet med at tale sammen siden, smiler hun.
Smuk organisk og musikalsk
Døren til eksamenslokalet går op, og ud kommer Charlotte Rowan.
- Tolv, siger hun med grådkvalt stemme, inden hun omfavnes af din kæreste.
- Det er en kæmpe lettelse. Undskyld jeg græder, men det er virkeligt dejligt at komme til rejsens ende og føle sig fri. Nu kan jeg komme videre til næste kapitel med drengene, storsmiler hun gennem tårerne.
Censor og hendes lærer beskrev hendes præstation som smuk, organist og musikalsk og Charlotte Rowan som meget dygtig.
- Det vil altid være svært at komme efter sådan en som Mads, men Charlotte har en uimponeret tilgang til tingene, og nogle andre kompetencer end Mads. Jeg er helt tryg ved, at Charlotte skal drive den butik videre, fortæller Carsten Seyer-Hansen, der har været hendes lærer gennem de to år på konservatoriet.
Mads siger farvel
Mens Charlotte Rowan er godt i gang med at dirigere koret ind i fremtiden, vender Mads Bille tilbage for en stund.
Hans afskedskoncert med koret blev aldrig til noget på grund af Corona-restriktionerne. I stedet dirigerede han koret en sidste gang en søndag i oktober til højmessen.
– Charlotte er et enormt sødt menneske og bredspektret talent. Og jeg kan godt lide tanken om, at min efterfølger er en engelsk kvinde, som er absurd ung. Hun vil være yderst svær at sammenligne med mig. Det er en kolossal vitaminindsprøjtning for hele miljøet, og jeg tror, at hun kan løfte koret til et højere niveau, end hvor det er nu. Det er mit største ønske, siger Mads Bille.
Mads Bille dirigerede præludiet til festgudstjenesten, og satte sig efterfølgende roligt ned på kirkebænken, mens Charlotte Rowan tog over. Et liv fyldt med kor omringet af unge talentfulde drenge er uigenkaldelig slut, og symbolsk tog han sin butterfly af.
For Charlotte Rowan er rejsen lige begyndt, og nye udfordringer er allerede opstået. Den lokale fodboldklub, FC Midtjylland, skal møde Liverpool i Champions League, og Charlotte Rowan drømmer om, at koret skal synge Champions League hymnen stående på grønsværen på MCH Arena.
- Jeg elsker fodbold, og det er fantastisk, at Liverpool skal møde FCM. Jeg håber, at det bliver muligt at starte med vores udgave af hymnen. Vi har i alle tilfælde øvet og øvet, så vi er klar, slutter hun ikke uventet med et stort smil om munden.