Dirigent stopper efter 35 år: - Jeg satser benhårdt på, at abstinenserne fortager sig

Der var planlagt en glidende overgang mellem to dirigenter, men så kom coronavirussen i vejen.

Mads Bille ses her med sin unge afløser, Charlotte Rowan.
Mads Bille ses her med sin unge afløser, Charlotte Rowan.
Foto: TV MIDTVEST

Der er nye toner i Herning Kirkes Drengekor, hvor kordirigent gennem 35 år, Mads Bille, har trukket sig tilbage. 

Det er sket lidt før end planlagt, for den planlagte afskedskoncert den 4. juni er aflyst på grund af risikoen for smitte med coronavirus. 

- Coronadrønet har givet mig en forsmag på en hverdag uden korprøver. Det er ligesom at blive tvunget til at holde op med at ryge. Det er virkelig ubehageligt, men jeg satser benhårdt på, at abstinenserne fortager sig, siger en tydeligt berørt Mads Bille.

Beslutningen om, at han ville stoppe som kordirigent, blev allerede truffet for to år siden.

- Jeg stopper nu og ikke om nogle år, fordi det er en stor mental og konstant udfordring at lede et kor. Det har været vigtigt for mig at stoppe, hvor jeg havde kræfter endnu. Jeg ville være ked af at skulle bæres ud, forklarer Mads Bille selv.

Mads Bille har været dirigent for Herning Kirkes Drengekor i 35 år. Nu er det slut.
Mads Bille har været dirigent for Herning Kirkes Drengekor i 35 år. Nu er det slut.

Ung afløser

Siden Mads Bille for to år siden tog den store beslutning om at stoppe som kordirigent, har man ledt efter den rigtige afløser til dem. Og det viste sig at være en person, der er fuldstændigt anderledes end Mads Bille selv.

Hun er kvinde, 25 år og englænder. 

- Mads inviterede mig til Herning, og jeg faldt for miljøet med det samme. Det er utroligt, hvad de har skabt her. En blanding af den engelske kortradition og en frisk dansk kultur. Jeg er meget glad for, at Mads fandt mig, fortæller Charlotte Rowan begejstret.

Charlotte Rowan

Mads Bille selv er også meget tilfreds med valget af Charlotte Rowan. Han mener, at deres forskellighed er en fordel.

- Charlotte Rowan er meget, meget bredspektret talentfuld. Hun hører godt, hun synger godt, og hun er lige så grænseløs ambitiøs, som man er nødt til at være. Hun har noget, der for mig minder om absolut socialt gehør. Hun er sindsyg god til at kommunikere med de små drenge, men også de voksne. Hun har en fin måde at rumme forandring på og stå foran store udfordringer uden at krympe, siger han glad.

Billede af Herning Kirkes Drengekor og Mads Bille fra 2016.
Billede af Herning Kirkes Drengekor og Mads Bille fra 2016.
Foto: Herning Kirkes Drengekor

Fundet i netværket

Det har ikke været nemt at finde netop Charlotte Rowan. 

quoteCharlotte har mange strenge at spille på. Hun har en international baggrund, og hun er stærkt uddannet inden for den klassiske musikalske genre, og så har hun evnen til at formidle. Lige fra fonde til samarbejdspartnere og sangernes familie.

Rikke Ramm Eberlein, administrerende chef, Den Jyske Sangskole og Sangens Hus

- Det har været en lang proces at finde en afløser. Man slår ikke bare en stilling op og satser på, at der kommer sådan en forbi Herning, forklarer Rikke Ramm Eberlein, der er administrerende chef for Den Jyske Sangskole og Sangens Hus.

Det var Mads Bille, der i sit netværk hørte om Charlotte Rowan. Hun var netop flyttet til Århus for at bygge videre på sin uddannelse fra Cambridge Universitet i England og uddanne sig som korleder.

Han indledte et uforpligtende samarbejde med hende, der i december endte med, at hun dirigerede et par numre til den traditionsrige julekoncert i Herning Kirke. I marts blev det så besluttet, at hun var den rigtige person til jobbet.

- Charlotte har mange strenge at spille på. Hun har en international baggrund, og hun er stærkt uddannet inden for den klassiske musikalske genre, og så har hun evnen til at formidle. Lige fra fonde til samarbejdspartnere og sangernes familie, slår Rikke Ramm Eberlein fast.

Om koret

Ser lyst på fremtiden

Selvom Mads Bille ikke længere skal dirigere Herning Kirkes Drengekor, skal han ikke sidde stille. Han fortsætter sit arbejde i Den Jyske Sangskole og Sangens hus.

- Jeg glæder mig til at slippe ansvaret og samle kræfterne om at videreudvikle de to institutioner. De har et vildt vækstpotentiale på alle de parametre, jeg kan komme i tanke om. Det handler om at skabe fællesskaber, hvor sang kan samle os. I den her verden kan jeg dårligt få øje på noget mere vigtigt end at skabe meningsfulde fællesskaber. Det er fuldstændigt nok for mig, siger han.

quoteMads er en legende, og det er et stort privilegium at tage over efter en, som har haft så stor indflydelse kulturelt

Charlotte Rowan, ny kordirigent, Herning Kirkes Drengekor

Nu skal 25-årige Charlotte Rowan så løfte den store arv, og det er hun meget beæret over, fortæller hun.

- Mads er en legende, og det er et stort privilegium at tage over efter en, som har haft så stor indflydelse kulturelt. Hans indflydelse stikker dybere end Den Jyske Sangskole og koret. Han har legendestatus, men det vil han aldrig selv sige. Det er typisk for en, som giver så meget til et samfund. Det er virkelig en ære for mig at tage over efter Mads Bille, siger hun.

13:46
Der er nye toner i Herning Kirkes Drengekor. I 35 år har Mads Bille stået i front for koret, men det er slut. Hans afløser er så forskellig fra ham,  som det er muligt. Hun er kvinde, 25 år og englænder.