Efter TV 2-dokumentar: Gnisten er tilbage i Nicolais øjne

Ole Bredahl fortæller, at optagelserne til ”Det seje træk for Nicolai” har haft en stor positiv effekt for sønnen.

Nicolai Bredahl.
Nicolai Bredahl.
Foto: Majbrit Oddershede Pedersen, TV MIDTVEST

Her til aften kunne hele Danmark følge med i familien Bredahls kamp for at give Nicolai Bredahl et værdigt liv efter en alvorlig trafikulykke, hvor han blev lam i det meste af kroppen og endte i kørestol.

I programmet fortalte Nicolai Bredahl, at han håbede, at folk vil ændre adfærd over for mennesker som ham.

- Bare fordi jeg er lam og sidder i kørestol, så har jeg følelser, tanker og ideer som alle andre. Så folk skal ikke være bange for mig, fortæller Nicolai Bredahl. 

Gennem de seneste fem måneder har familien fra Timring ofte haft besøg af TV MIDTVEST, der har produceret programmet for TV 2.

- Det har været spændende. Og når vi var til traktortræk, glemte jeg faktisk helt kameraet, staver Nicolai Bredahl sig frem til ved hjælp af sin staveplade. 

Mistede stemmen efter ulykke

Nicolai Bredahl mistede evnen til at tale efter ulykken, og i dag kommunikerer han ved hjælp af en staveplade eller sin computer.

Det er umiddelbart et dårligt udgangspunkt, når man er hovedperson i et tv-program. Men Nicolai Bredahl foreslog selv en smart løsning. Hans svar skulle læses op af en anden stemme, som han selv var med til at vælge.

- Det har været specielt at høre mine ord læst af en anden. Men jeg er tilfreds med resultatet. Det vigtigste for mig er nemlig at få mit budskab ud, skriver en stolt Nicolai Bredahl.  

1:41
Se her, hvordan det gik til, da Nicolai Bredahl valgte sin stemme til dokumentaren.

At få en stemme i programmet og fortælle om sit liv har gjort en forskel for Nicolai Bredahl. Det er hans far, Ole Bredahl, overbevist om. Han har bemærket, at sønnen er livet op under optagelserne.

- Jeg synes, han er blevet mere selvstændig, og så har han fået gnist i øjnene. Det har bare været en god oplevelse for ham. Normalt er folk jo bange for at tale med ham, men under optagelserne blev han taget alvorligt, fortæller Ole Bredahl og fortsætter:

- Nicolai har sat ord på noget, som han aldrig har fortalt os. Det har vi også lært en masse af at høre. Jeg er så stolt af hans gå-på-mod.

TV-programmet har hjulpet familien

Det er altså ikke kun Nicolai Bredahl, der er kommet styrket ud af optagelserne til ”Det seje træk for Nicolai”. Hans forældre, Susanne og Ole Bredahl, er enige om, at det har været godt for hele familien at tale om den kamp, de har kæmpet de seneste seks år.

- Det har været godt for os at snakke om alt det her igen. Vi er blevet stærke af det, fortæller Nicolai Bredahls mor.

Ole Bredahl supplerer:

- De seneste par år har vi prøvet at leve på sejrene, og vi har måske ladet være med at snakke om det, der gør ondt.

Ole Bredahl håber, at sønnes positive udvikling fortsætter efter programmet.

- Jeg har sjældent været så stolt. Han har været sej undervejs.

Ole Bredahl er stolt af sin søn og den udvikling han har været igennem siden ulykken.
Ole Bredahl er stolt af sin søn og den udvikling han har været igennem siden ulykken.
Foto: Majbrit Oddershede Pedersen, TV MIDTVEST

Hvert år får omkring 60 danskere en traumatisk rygmarvsskade som Nicolai Bredahl. Nu håber Nicolai Bredahl, at hans historie også kan hjælpe dem.

- Folk skal ikke være bange for at komme hen til en som mig. Ja, jeg er lam, men jeg er stadig bare 25-årige Nicolai, der elsker traktortræk og at have det sjovt.

Du kan se eller gense dokumentaren ”Det seje træk for Nicolai” på TV 2 Play.

4:24
Se vores indslag om Nicolai og resten af familien Bredahl