Familie købte 2500 hestekræfter, efter Nicolai var tæt på at dø

Familien Bredahl begyndte at køre traktortræk, fordi familiens yngste søn blev lam i en voldsom ulykke. Han skulle ikke sidde og visne hen.

Ole, Susanne, Tobias og Nicolai Bredahl og deres traktor.
Ole, Susanne, Tobias og Nicolai Bredahl og deres traktor.
Foto: TV MIDTVEST

Traktortræk er landmændenes svar på Formel 1, eller som Ole Bredahl formulerer det:

- Når man er til traktortræk, så går man altså i træsko og overalls. Der er bare en fantastisk stemning. 

Der er ingen tvivl om, at familien Bredahl trives i røg og damp.

Og til DM i Hjallerup i sommer gik alt op i en højere enhed, da traktoren, med storebror Tobias bag rattet, kørte ud over de 100 meter i sit første træk. I traktortræk også kaldet et ”Full Pull”.

- Det var et super træk. Det sagde bare røvhul, så var den derude, fortæller Ole Bredahl med et kæmpe smil på læberne. 

- Det er et udtryk, jeg altid har brugt. Det betyder, at med ét, så er traktoren bare afsted. Ligesom en prut, tilføjer han og griner. 

Familien Bredahl nægter at give op

I fem måneder har TV MIDTVEST fulgt traktortræk-familien fra Timring. Optagelserne er blevet til et dokumentarprogram, der torsdag aften sendes på TV 2. Og det går ikke stille for sig i programmet. For Ole, Susanne, Tobias og Nicolai Bredahl lever og ånder for sporten.

Familien Bredahl bruger det meste af deres fritid på at tage til traktortrækstævner rundt om i landet. 

Sådan har det ikke altid været. For seks år siden var familien Bredahl kun entusiastiske tilskuere, men så skete der noget, der ændrede deres liv for altid. 

Familien gennemlevede et mareridt. På vej til skole kørte den dengang 18-årige Nicolai Bredahl galt. Ulykken var så alvorlig, at Nicolai efterfølgende var indlagt i et år. Han var lam fra nakken og ned, og på grund af store skader på sine lunger, kunne han ikke længere tale.

Nicolai Bredahl i sin kørestol. 
Nicolai Bredahl i sin kørestol. 

I dag kommunikerer Nicolai ved hjælp af en computer eller en staveplade, hvor han staver ved hjælp af sine øjne. Nicolais hjerne tog nemlig, som noget af det eneste, ikke skade ved ulykken.

- Jeg husker intet fra den dag, jeg kørte galt. Hverken før eller efter. Lægerne siger, at det er en naturlig reaktion, når man er tæt på at dø, skriver Nikolai på sin computer. 

- Hans hjerne fungerer 100 procent, så han er fuldstændig med i alt, hvad der sker. Det er hans krop, der har sagt fra, fortæller Nicolais mor Susanne Bredahl. 

Da Nicolai endelig kom hjem til Timring igen, var det i en kørestol. Han var nedtrykt og havde svært ved at se meningen med livet.

1:45
Hør Nicolai sætte ord på, hvordan det føles at være lam i det meste af sin krop.

Susanne og Ole Bredahl indså hurtigt, at hvis deres søn, der tidligere var i lære som mekaniker og elskede at bruge sine hænder, skulle få livslysten tilbage, måtte de tænke alternativt.

Storebror Tobias foreslog traktortræk.

- Det var vigtigt, at vi fandt på noget, så Nicolai ikke kedede sig ihjel. Man ser ofte folk i hans situation, der visner hen. Det måtte ikke ske for Nicolai. Det kunne kun være traktortræk, fortæller Tobias Bredahl. 

Resten af familien var med på ideen. De købte deres egen monster-traktor.

- Så fik Nicolai noget at stå op til. Det er jo ikke kun stævnerne, der fylder. Mindst en gang om ugen er vi i værkstedet, hvor vi skruer i traktoren. Det er et fælles projekt, som gør, at vi som familie måske er lidt mere sammen end andre familier,” fortæller Ole Bredahl, der til daglig driver Bredahl Transport fra hjemmet i Timring.

Nicolais bror, Tobias Bredahl, kører familiens traktor til konkurrencerne. 
Nicolais bror, Tobias Bredahl, kører familiens traktor til konkurrencerne. 

- Dengang troede folk, at vi var blevet tossede. Men det gav mig håb, da vi købte traktoren, skriver Nicolai Bredahl.

Her seks år senere er den alvorlige ulykke kommet på afstand. Familien er ikke i tvivl om, at den traf den rigtige beslutning, da de begyndte at køre traktortræk. Nicolai er altid med på sidelinjen og deltager på lige fod med Tobias og Ole i planlægningen op til hvert træk.

Eliten inden for traktortræk

Nu er det sjældent, Nicolai ikke vågner med et smil på læben. Og det betyder alverden for hans far.

- Jeg er så stolt af ham. Nicolai fortjener al den ros, han kan få. Den måde, han har kæmpet sig tilbage på, er fantastisk, siger en tydeligt rørt Ole Bredahl.

Nicolai Bredahl ser også tilbage på beslutningen som den helt rette. Han er taknemmelig og valgte til sin 25-års fødselsdag at overraske sin familie ved at skrive en tale til dem.

2:02
Hør Nicolai Bredahls tale til sin familie. 

Investeringen i traktoren har også betydet, at familien Bredahl er i eliten, når det kommer til traktortræk. 15 weekender om året drager de afsted i deres ombyggede lastbil. Her er der både plads til familien, medhjælpere og deres kæreste eje - den tonstunge traktor. 

Den røde Ford-traktor har 2500 hestekræfter. Det svarer til cirka tyve personbiler. Traktorens motor er tunet til det yderste, så det er voldsomme kræfter, der er på spil. Derfor har Tobias Bredahl, der kører traktoren, altid branddragt på.

- I Formel 1 får du lov til at køre prøverunder på banen inden det afgørende ræs. I traktortræk får du ét forsøg, så alt skal spille, og meget kan gå galt i det splitsekund, du slipper speederen, fortæller Tobias Bredahl. 

0:56
Familiens træk til DM og Ole Bredahls reaktion bagefter.

Familien Bredahls traktor er for en stund kørt i garagen.

Sæsonen er slut, men den starter heldigvis op igen til februar. I pausen glæder familien sig til, at hele Danmark skal høre deres historie i dokumentaren ”Det seje træk for Nicolai”.

Her sætter Susanne, Ole, Tobias og Nicolai Bredahl endnu flere ord på deres kamp. Men programmet er også spækket med røg, damp og endnu flere hestekræfter, når vi er med familien til traktortrækstævner.

”Det seje træk for Nicolai” kan ses på TV 2 torsdag 5. december kl. 20.35.

Allerede nu kan programmet ses på TV 2 Play.