Stor forskel på antallet af benamputationer i regionerne

Der er kommet større forskel mellem regionerne på, om der bliver foretaget amputationer.

Rapporten kommer efter, at det er kommet frem, at et større antal amputationer i Region Midtjylland kunne være undgået (arkivfoto).
Rapporten kommer efter, at det er kommet frem, at et større antal amputationer i Region Midtjylland kunne være undgået (arkivfoto).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Der er i løbet af de seneste seks år blevet større forskel på, hvor mange benamputationer der bliver foretaget i de forskellige danske regioner.

Det viser en rapport, som Regionernes Kliniske Kvalitetsbaser (RKKP) har lavet.

Det skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Karin Friis Bach (R), som er formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, fremhæver, at området er blevet undersøgt.

- Der er nogle steder, hvor man har formået at reducere antallet af benamputationer ret meget. Det er vigtigt at få frem, for det tyder på, at der er nogle afdelinger, som har haft fat i noget rigtigt, siger hun til Ritzau.

I Region Nordjylland er antallet af benamputationer faldet fra 61 årligt per 100.000 indbyggere i 2016-2018 til 35 per 100.000 indbyggere i 2019-2021.

Der er også sket et fald i Region Hovedstaden.

I Region Sjælland er antallet til gengæld vokset fra 76 per 100.000 indbyggere årligt i 2016-2018 til 79 i 2019-2021.

RKKP kan også se, at borgere i Region Hovedstaden får tilbudt 50 procent flere karkirurgiske indgreb, som skal forebygge amputationer, end borgere i Region Sjælland.

Politiker vil undersøge årsagen

RKKP vurderer i et resume af rapporten, at de variationer, som er opstået, ikke kan tilskrives ændringer i befolkningen. De må i stedet skyldes en ændring i den kliniske praksis i regionerne, vurderer RKKP.

Rapporten kommer, efter at det i foråret kom frem, at der var foretaget amputationer i Region Midtjylland, som kunne være undgået.

Men RKKP har ikke beskæftiget sig med, hvorvidt nogle amputationer kunne være undgået. Det ville have været en lang og meget mere kompleks undersøgelse ifølge Karin Friis Bach.

- I første omgang har det været vigtigt at få frem, hvordan det i det hele taget ser ud med antallet af amputationer. Er det gået op eller ned? siger hun.

- Og når vi kan se, at der er nogle regioner, som har formået at reducere antallet af amputationer, er det da rigtig spændende at gå ind og kigge på med det samme, tilføjer Karin Friis Bach.

RKKP har kun undersøgt amputationer af hofte, lår, knæ og underben på personer, som er over 50 år.

Danske Regioner vil undersøge praksis i de regioner, der har formået at reducere antallet af amputationer.

Den viden skal senere deles med de øvrige regioner, så også de kan opnå samme resultater, fortæller Karin Friis Bach.

/ritzau/