Region nedjusterer antallet af mulige fejlamputationer

Regionen vil nu kontakte borgerne eller deres pårørende.

Amputationer er blandt andet foretaget efter behandlinger på karkirugisk afdeling ved Regionshospitalet Viborg.
Amputationer er blandt andet foretaget efter behandlinger på karkirugisk afdeling ved Regionshospitalet Viborg.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

150 borger i Region Midtjylland kan have fået amputeret deres ben uden at det var nødvendigt.

Sådan lyder den foreløbige konklusion fra Region Midtjylland, der i løbet af sommeren har gennemgået 1816 hospitalsjournaler fra patienter, der i perioden 2012-2022 har været henvist til karkirurgi forud for en benamputation i Region Midtjylland.

Det fremgår af en nyhed på regionens hjemmeside.

En ekstern analyse foretaget for regionen fastslog ellers tidligere på året at op mod 92 patienter hvert år kunne have fået foretaget en amputation unødigt.

Det tal sidenhen blev nedjusteret til 47, mens de foreløbige resultater tyder på, at også det tal var for højt. 

- Det samlede antal benamputerede, som skal have erstatning, kendes først efter Patienterstatningen har behandlet anmeldte sager, siger regionsdirektør Pernille Blach Hansen i nyheden.

Regionen mangler fortsat at gennemgå 29 resterende behandlingsforløb fra årene 2012-2013 ud fra journaler, der skal findes i gamle systemer.

Det arbejde ventes at være afsluttet inden længe. 

Flere er patienter døde

I forbindelse med regionens gennemgang af de mange sager vil regionen tage fat i de borgere, der kan have fået amputeret deres ben, selvom det kunne have været undgået. 

Derfor har man nu sendt et brev til de 57 patienter, der er i live. 

Derudover er regionen via Skifteretten gået i gang med at kontakte boet efter 93 afdøde patienter, der måske kunne have undgået at få deres ben amputeret.

Speciallæger fra hele landet har hjulpet regionen med at gennemgå de mange journaler. 

- Den opgave er jeg taknemmelig for, at de har prioriteret deres fritid på at løse for os. Det betyder, at vi nu før forventet kan give benamputerede afklaring på, om de får brev med erstatningsvejledning eller ej, siger regionsdirektør Pernille Blach Hansen.

Enhver patient kan uanset fagfolkenes vurdering anmelde en sag til patienterstatningen, hvis man mener, at der er sket fejl i behandlingen, oplyser regionen.

På et senere tidspunkt vil regionen desuden gennemgå flere amputationer, der er foretaget på patienter, der ikke har gennemgået et karkirurgisk forløb.