Skal man være bekymret? Surferes blod skal gøre os klogere på forurening

Omkring 40 surferes blod skal nu undersøges for at finde ud af, om der er grund til at være bekymret for forurening.

Jens Wilhelm var en af de surfere, der torsdag lagde arm til undersøgelsen.
Jens Wilhelm var en af de surfere, der torsdag lagde arm til undersøgelsen.
Foto: Simon Hvid Sig, TV MIDTVEST

Omkring 40 surfere lagde torsdag arm til en større sags tjeneste.

Havskummet i Vesterhavet er mistænkt for at indeholde høje koncentrationer af de svært nedbrydelige PFAS-stoffer, som er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Derfor lagde Jens Wilhelm og cirka 40 andre surfere torsdag vejen forbi sygehuset i Thisted for at få taget en blodprøve, der skal kaste lys over, om surferne i højere grad end den almindelige dansker har optaget stofferne i kroppen.

Bag undersøgelsen står Aalborg Universitetshospital.

- Vi håber at finde ud af, hvor meget PFAS der er i blodet fra surfere, og om det adskiller sig fra den generelle gennemsnitsdansker og se, hvis der er en forskel, om det har noget at gøre med, at man surfer i bølger, som, vi ved, indeholder mere PFAS, end man finder så mange andre steder, siger Jakob Hjort Bønlykke, cheflæge og forskningsansvarlig læge på arbejds- og miljømedicinsk afdeling.

Undersøgelsen kræver en høj grad af opbakning i surfermiljøet - og det har der været.

- Det har været vigtigt, at der har været stor lokal opbakning. Vi ville ikke kunne bruge undersøgelsen til noget, hvis der kun var ti, der var interesseret i at blive undersøgt, siger cheflægen.

Grund til bekymring?

Hvad undersøgelsen kan bruges til, er svært at sige, før resultatet foreligger, understreger Jakob Hjort Bønlykke.

- Det kommer an på, hvad det viser, siger han og tilføjer:

- Man har godt vidst, at PFAS-stofferne koncentreres i havskum blandt andet. Man har mistænkt, at det måske kunne betyde noget for sådan nogle som surfere, der er meget i et uroligt havmiljø, men der er ikke nogen, der har undersøgt det før, så forhåbentlig kan vi få afklaret, om der er noget at være bekymret for eller ej.

Det forventes, at svarene på prøvet vil lande til efteråret.