Samlede penge ind for at teste havskum for uønskede kemikalier – nu er resultaterne kommet

En virksomhed ønskede at afdække omfanget af PFAS ved vestkysten. Derfor samlede de penge ind, så de kunne lave egne undersøgelser.

Anne Julie Müller og Jens Wilhelm 3. juli 2023, da de foretog prøverne.
Anne Julie Müller og Jens Wilhelm 3. juli 2023, da de foretog prøverne.
Foto: Marlene Eyde, TV MIDTVEST

Havskum ser så fredeligt ud, men der kan være mere gemt i det, end man kan se med det blotte øje.

Mere specifikt er der gentagende gange blevet fundet for høje koncentrationer af PFAS-stoffer i det uskyldigt udseende skum, som blæsten efterlader langs kysten.

Det har flere undersøgelser efterhånden vist, og nu følger endnu en trop.

I januar i år startede indehaverne af miljøvirksomheden Strandet i Vorupør nemlig en indsamling for at skaffe penge til at foretage deres egne undersøgelser af både havskum og -vand.

Det lykkedes at indsamle de i alt 35.000 kroner, og da forholdene var rigtige, blev prøverne foretaget 3. juli 2023. 

Ønsket fra virksomheden bag undersøgelsen var, at man hurtigst muligt ville kunne danne sig et billede af, hvor stort omfanget af problemet er.

- Vi får større og større bevidsthed om omfanget af PFAS i vores havmiljø, og vi begynder at få et tydeligere billede af situationens omfang. Vi har selvfølgelig delt resultaterne med myndighederne, og så håber vi, at det kan lede ud i endnu flere undersøgelser, så vi kan blive endnu klogere på, hvor den her koncentration af PFAS kommer fra, og ikke mindst hvad vi skal have gjort ved det, medindehaver af Strandet Jens Wilhelm.

Samme billede som tidligere

Nu kan Strandet så udgive deres rapport på baggrund af prøver af både havskum og -vand. Og ligesom de senere prøver, så viser resultaterne, at koncentrationen af PFAS i havvandet er under grænseværdien for badevand, men at havskummet fundet på samme lokation har niveauer langt over grænseværdierne.

Resultaterne for PFAS i havskum ligger i prøverne mellem 145 og 500 gange over den vejledende grænseværdi for 4 PFAS i badevand.

Prøverne er lavet på samme måde, som dem myndighederne har taget tidligere, så de er sammenlignelige, og de blev lavet ved Hanstholm, Agger og Nørre Vorupør.

- Det er bekymrende, at vi ser de her tal, og det er noget, jeg personligt tænker over, hver gang jeg bruger havet. Om jeg er i kontakt med skummet, eller om jeg sluger havvand. Og samtidigt er det heller ikke overraskende, for det er det billede, vi begynder at se ret klart fra de prøver, der bliver lavet, siger Jens Wilhelm.

I juni frarådede Styrelsen for patientsikkerhed kontakt med havskum på grund af mængderne af PFAS.

Blodprøver fra surfere

Det er ikke kun havskummet, der er blevet testet. De to initiativtagere har sammen med Aalborg Universitetshospital fået lavet blodprøver af surfere for at se, om de er mere udsatte for PFAS end andre.

- VI har ikke fået prøverne fra vores blodprøveprojekt endnu, så det er svært at sige, om der er en sammenhæng mellem koncentrationen i overfladevand og skum og så i havbrugere, men det bliver spændende at se, om der er en sammenhæng, fortæller Jens Wilhelm.

Hvad der så skal ske, kan han dog ikke svare på endnu.

- Derfra skal vi have sat og ned og talt om, hvad vores næste skridt er. Hvordan kan vi som miljøvirksomhed være med til at prøve at afdække problematikken, slår han fast.