Problem-affald er forsvundet - ingen ved, hvor det er endt

Hverken kommunen eller politikerne er blevet orienteret om, at affaldet nu er forsvundet fra kommunen.

2:26
De mange affaldssække er forsvundet.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST / Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

I månedsvis har store plastsække og containere fyldt med skrot og affald været placeret uden de nødvendige tilladelser på Fabriksvej i Bording. 

Nu kan TV MIDTVEST dokumentere, at en større mængde af affaldet er forsvundet fra grunden i det midtjyske - vel at mærke uden, at kommunen vidste besked. 

Samtidig er det uvist, hvor affaldet, der har ført til flere politianmeldelser i andre midt- og vestjyske kommuner, nu er endt.

Sagen om det problemfyldte affald tager sin begyndelse i 2018, hvor Herning-virksomheden Fragmentum overtog en bunke affald fra et konkursbo. 

Virksomheden Fragtmentum har en vision om at genanvende og skabe et bæredygtigt alternativ til skrotning. Problemet er bare, at affaldet ikke er blevet genanvendt. I stedet er det blevet flyttet flere gange på tværs af kommunegrænserne.

De mange plastiksække med affald, som var på stedet i februar 2021, er nu forsvundet. Der er fortsat affald i flere af containerne.

Samtidig har affaldet blandt andet ført til politianmeldelser fra Herning og Ringkøbing-Skjern kommuner, da Fragmentum ikke har haft de fornødne tilladelser på plads til at opmagasinere affaldet.

Ikast-Brande Kommune har også valgt at politianmelde virksomheden for affaldet i Bording - men i mellemtiden er affaldet altså nu ved at blive flyttet.

Problemet er bare, at kommunen ikke er blevet informeret om, at det vandrende affald nu er på vej mod nye græsmarker.

- Der er intet nyt i sagen, og vi har ej heller fået nogen anmeldelse fra virksomheden angående flytning af affaldet. Så status på sagen er uændret hos kommunen, lyder det i et skriftligt svar fra Kenneth Jensen, teknik- og stabsdirektør i Ikast-Brande Kommune.

Billedet her stammer fra Fragmentums affald i Tim nord for Ringkøbing.
Billedet her stammer fra Fragmentums affald i Tim nord for Ringkøbing.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

God nyhed

Heller ikke udvalget for udvikling og erhverv er blevet informeret om, at affaldet har forladt grunden i Bording. 

- Det lyder som en god nyhed, hvis der er ved at blive ryddet op. Det har vi bedt om længe. Der er ikke givet nogen tilladelse til at have affaldet dér.

- Men vi har ikke været i dialog eller kontakt med virksomheden i nyere tid, konstaterer udvalgets formand, Simon Vanggaard (DF).

TV MIDTVEST har forgæves forsøgt at få et interview med Brian Friis Knudsen, der er direktør i virksomheden Fragmentum, som ejer affaldet.

Brian Friis Knudsen er direktør i virksomheden Fragmentum, der ejer affaldet. Han har ikke ønsket at stille op til et interview.
Brian Friis Knudsen er direktør i virksomheden Fragmentum, der ejer affaldet. Han har ikke ønsket at stille op til et interview.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch, TV MIDTVEST

I februar 2021 forklarede direktøren, at affaldet i Bording ville forsvinde, når man havde fået den fornødne miljøgodkendelse fra Ikast-Brande Kommune.

- Så snart vi får den, så får vi fjernet tingene fra pladsen og gjort den ren og fin, og så tager vi det der. Men vi flytter det ikke før, at Ikast-Brande Kommune kommer med den godkendelse, der gør, at vi kan komme i gang igen, har Brian Friis Knudsen forklaret.

Den tilladelse er ikke givet - alligevel er dele af affaldet nu forsvundet fra industrigrunden.

- Jeg håber, at det ikke en flytning af problemet til en anden plads, men i stedet til et sted, hvor man kan løse problemet, siger Simon Vanggaard.

Politi efterforsker sagerne

Hos Midt- og Vestjyllands Politi bekræfter man, at der er indgivet flere politianmeldelser, der alle knytter sig til Fragmentums elektronikaffald. 

- Status er, at politiet fortsat efterforsker sagerne herunder opmagasinering på lokationerne i Midt- og Vestjylland. Vi har fokus på sagen og forventer snarest at være færdige med vores efterforskning, forklarer Marianne Steinke, fungerende politikommissær i særlovscentret ved Midt- og Vestjyllands Politi.

Marianne Steinke bekræfter, at Midt- og Vestjyllands Politi fortsat efterforsker nomadaffaldet.
Marianne Steinke bekræfter, at Midt- og Vestjyllands Politi fortsat efterforsker nomadaffaldet.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

På sigt skal sagerne overgå til anklagemyndigheden, der skal vurdere om der er grundlag for at rejse tiltale i sagen. 

Ved politiet hvor elektronikaffaldet er kørt hen?

Det har jeg ingen kommentarer til, siger den fungerende politikommissær.

I Ikast-Brande peger Simon Vanggaard på, at Fragmentum-sagen bør føre til en lovændring. 

- Der er nogle huller, der gør, at det er muligt at drive en nomadeaffaldsvirksomhed, konstaterer han.