Nu skal der fremtidssikres mod vandmasserne: Kommuner går sammen i fælles projekt

Omkring 40 personer var onsdag på bustur i det midt- og vestjyske for at videndele og snakke om problemerne, der kommer på grund af vand.

Mange steder i Midt- og Vestjylland er påvirket af vandmasserne.
Mange steder i Midt- og Vestjylland er påvirket af vandmasserne.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Onsdag var der det, der meget vel kunne have været en kanalrundfart. For kommuner, forsyningsselskaber, entreprenører og eksperter fra hele Region Midtjylland var samlet for at beskue det, som alle taler om og ser på lige nu: Vand.

En ny klimavirkelighed var på dagsordenen, og det kunne ikke have været mere højaktuelt, end det er lige nu i det midt- og vestjyske.

- Vi skal arbejde sammen med aktørerne. Så vi skal arbejde sammen med landbruget, naturinteresserede og byerne. Sådan et opland dækker enormt mange interesser, så når vi skal finde nogle løsninger, skal vi finde dem i fællesskab, siger Rolf Johnsen, der er kontorchef for Klima, Ressourcer og Grøn Omstilling i Region Midtjylland.

Derfor var disse aktører onsdag samlet i en bus for at se til nogle af de steder, der er hårdt ramt af vand.

Folk bliver påvirket

Årsagen til samlingen er, at Region Midtjylland har skabt projektet Coast to Coast Climate Challenge.

Projektet er en seksårig klimatilpasningsplan, hvor der skal formuleres strategier, implementeres klimatilpasningsplaner og meget andet, der støtter op om en bedre klimatilpasning i regionen.

Lis Ravn Sørensen, der er projektleder i Teknik og Miljø i Lemvig Kommune, er en af dem, der var med på turen, fordi hun arbejder sammen med andre om blandt andet Thyborøn Kanal.

- Vi har en stor udfordring med, at der komme mere vand ind i Limfjorden ved stormflod, og det er vi jo syv kommuner og syv forsyninger, der er påvirket af, fortæller hun.

Derfor sugede hun til sig af den viden, der blev delt på turen.

- Det er faktisk ikke uvæsentligt, det vi sidder og laver. Der er virkelig folk, der er påvirket i deres hverdag ind i mellem med de her problemer, siger Lis Ravn Sørensen.

På tværs af grænserne

Omkring 40 personer fra kommuner og forsyninger er med på turen, hvor der undervejs var indlæg og vidensdeling.

Projektet har været i gang i to og et halvt år, og når det slutter i 2022, skulle man gerne være bedre gearet til at håndtere eksempelvis oversvømmelser på tværs af kommunerne end nu.

- Vi kommer også til at pege på nogle udfordringer, vi har. Der kan jeg ikke lade være med at tænke på det problem, at vi har noget vand, der går på tværs af kommunerne, og vi har ikke nogen myndighed, der kan varetage eller håndtere de prioriteringer, der skal være på tværs. Det er en af de anvisninger, vi giver fra det her partnerskab, siger

Coast to Coast Climate Challenge-projektet har et budget på 90 millioner kroner.