Sundhedsstyrelsen anbefaler øget brug af mundbind hos lægen

Fremover rådes alle til at bære mundbind hos lægen og på sygehuset, når tæt kontakt ikke kan undgås.

Når man skal til lægen eller på sygehuset, er det fremover Sundhedsstyrelsens anbefaling, at man har et mundbind med.

Styrelsen skærper mandag morgen sine anbefalinger. Rådet lyder nu, at både borgere og sundhedspersonale bør tage et mundbind på, når det ikke er muligt at holde afstand.

Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en meddelelse.

quoteVi kan ikke nægte dem lægehjælp, når de har brug for det. Vi skal undersøge om, hvordan vi skal gøre med hensyn til at udlevere mundbind.

Jonatan Schloss, Direktør, PLO. 

- Vi anbefaler nu som en ekstra forsigtighed, at personale, patienter og borgere bærer maske og mundbind i behandlings- og plejesituationer for eksempel på sygehus, plejehjem og ved egen læge, når det ikke er muligt at holde afstand, siger vicedirektør for Sundhedsstyrelsen Helene Probst i meddelelsen.

- Det betyder ikke, at alle skal bære maske hele tiden. Men i de situationer, hvor man skal helt tæt på hinanden, kan det give en ekstra beskyttelse og forhindre eventuel smittespredning.

- Hvis du skal til lægen eller på sygehuset og skal undersøges, så tag et mundbind med.

Mundbindet skal på ved tæt kontakt, uanset om der er mistanke om coronasmitte eller ej, skriver styrelsen.

En passende afstand defineres som minimum en meter. For personer med øget risiko for alvorlig sygdom er anbefalingen mindst to meters afstand.

PLO-direktør: Det er en hjælp for os

Hos de Praktiserende Lægers Organisation (PLO red.) er man glad for de opdaterede retningslinier. 

- De konsultationer, hvor man ikke kan holde afstand, der giver det rigtig god mening med mundbind, så for os er det en hjælp, siger Jonatan Schloss, der er direktør i PLO. 

Indtil nu har det ikke været PLOs indtryk, at mange har båret mundbind ved lægen, medmindre det har været nødvendigt. Men det kommer til at ændre sig nu, mener Jonatan Schloss.

Og derfor står PLO med et dilemma. For hvad hvis patienten ikke har mundbind med? 

- Vi kan ikke nægte dem lægehjælp, når de har brug for det. Vi skal undersøge om, hvordan vi skal gøre med hensyn til at udlevere mundbind. 

PLO er derfor lige nu i tæt dialog med danske regioner om, hvorvidt lægerne kan få lov at sælge mundbind til patienterne, hvilket Jonatan Schloss håber på. 

- Enten kan vi sælge det og så gør vi det. Eller også må vi ikke kræve penge for det, og så skal lægen selv betale for det. Det er træls med det sidste scenarie, så vi vil nok gøre en dyd ud af at fortælle folk de skal huske eget mundbind, siger PLO-direktør Jonatan Schloss. 

Samtidig understreger Sundhedsstyrelsen, at det er vigtigt, at man ikke møder på arbejde i sundhedsvæsnet eller møder op til anden behandling, hvis man er syg med covid-19.

Styrelsen nævner, at i takt med at smittespredningen stiger i Danmark, finder myndighederne også flere smittede på plejehjem og sygehuse.

- I øjeblikket har flere sygehuse måttet sende en del medarbejdere hjem på grund af udbrud på afdelingen, og også på plejehjem er der set udbrud, skriver styrelsen i sin meddelelse.

På ældrecentre nævnes det, at man anbefaler pårørende at bære mundbind, hvis man vil holde i hånd eller hjælpe en beboer med at gå.

FAKTA: Sundhedsstyrelsens råd om mundbind


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.