Regionshospitalet Herning: Tester japansk lægemiddel mod Covid-19

Læger på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Herning indleder forsøg med japansk lægemiddel mod Covid-19.

Læger på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Herning har lørdag indledt et forsøg med et japansk lægemiddel mod halsbrand som behandling mod coronavirus.

Her klokken 14:15 lørdag eftermiddag er medicinen i bogstaveligste forstand på vej til sygehuset i Herning, hvor de første forsøg går i gang ligesom i Aarhus.

Det skriver sygehuset i en pressemeddelelse.

- Vi har nu fået forsøgsmedicinen hjem fra Japan og kan gå i gang med at behandle, siger læge Ole Schmeltz Søgaard.

Danmark er det første land, der systematisk afprøver medicinen mod Covid-19.

Lægemidlet hedder camostat mesylate, og i dag får den første patient på Aarhus Universitetshospital medicinen som forsøgsbehandling mod COVID-19.

Afprøvningen af medicinen foregår som et blindet forsøg. Det vil sige, at hverken patienterne, personalet eller forskerne ved, om patienterne får det aktive stof eller en uvirksom behandling (placebo).

quoteI udenlandske forsøg har det japanske lægemiddel vist sig at kunne bremse en gammel version af coronavirusset kaldet SARS-CoV.

Mads Fuglsang Kjølby, Læge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Når i alt 180 patienter har fået medicinen eller placebobehandlingen, bliver der lavet en analyse, som kan vise, om den ene gruppe har et mildere forløb eller en kortere indlæggelse end den anden gruppe.

- Vi er selvfølgelig meget spændte på, om medicinen virker mod COVID-19, siger Mads Fuglsang Kjølby, der er læge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og lektor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitetshospital.

Allerede afprøvet på celler og mus

Camostat mesylate kom allerede på markedet i Japan i 1986 og bruges i dag til at behandle halsbrand og betændelse i bugspytkirtlen. Men hvorfor skulle det så virke mod coronavirus?

- I udenlandske forsøg har det japanske lægemiddel vist sig at kunne bremse en gammel version af coronavirusset kaldet SARS-CoV, forklarer Mads Fuglsang Kjølby, der er læge på Klinisk Farmakologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital og lektor på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitetshospital.

- Den gamle version var den, som gav SARS i en lang række lande tilbage i 2002-03. Og fordi denne gamle version er tæt beslægtet med SARS-CoV-2 – altså den nye coronavirus, som er selve årsagen til COVID-19 – giver det god mening at teste camostat mesylate i den nuværende situation.

FAKTA om forskningsprojektet med camostat mesylate:

Første forsøg på mennesker

I marts publicerede tyske forskere et studie, der viste, at camostat mesylate i celleforsøg kunne bremse den nye coronavirus. Endvidere har forsøg på mus også vist, at lægemidlet kan reducere dødeligheden af infektionen med det gamle SARS-virus fra 100 procent til 30-40 procent. Og med den viden i bagagen var der ikke langt fra tanke til handling for de århusianske forskere.

- Vi er de første i verden, som kommer til at afprøve lægemidlet mod coronavirus på mennesker, fortæller Mads Fuglsang Kjølby.

- Men rent farmakologisk er der ingen grund til betænkeligheder. Lægemiddelmyndighederne i Japan er meget omhyggelige og stiller ofte endnu strengere krav end myndighederne i Europa og USA.

Læger på sygehusene vil også undersøge, om blod fra raskmeldte kan bruges i behandlingen af nye coronapatienter.


Læs flere artikler fra Herning eller i kategorien Sundhed.