Nu er influenzavaccinen klar: I år er det ekstra vigtigt, hvis du er udsat

Fra i dag kan ældre der er fyldt 65 år, kronisk syge, svært overvægtige og gravide få en gratis influenzavaccination.

Længe har det hele handlet om corona, men nu er det tid til at bekæmpe en af de virusser, som danskere bakser med hvert eneste år og som især rammer ældre og syge.

Det er influenzasæson, og i lyset af den uvante situation vi i Danmark befinder os i, er det i år ekstra vigtigt, at personer i risikogruppen vælger at tage imod tilbuddet om gratis vaccine mod Influenza og pneumokok-lungebetændelse, lyder budskabet fra myndighederne.

Hvem kan få en gratis vaccine

- Jeg synes, det er endnu mere nødvendigt, end det nogensinde har været. Hvis du i værste fald skulle risikere at få influenza, samtidig med at du er smittet med covid-19, så er det ganske forfærdeligt, og noget man kan dø af. Vi håber, at mange ældre vil tage imod det her tilbud, og det gælder også lungebetændelse som er relativt nyt, at man kan blive vaccineret for, siger Henrik Fjeldgaard, der er formand for Sundhedskoordinationsudvalget i Region Midt.

Han fortæller også, at hospitalerne skal være klar til at håndtere en eventuel anden bølge af corona, og derfor er det ekstra vigtigt at undgå, at folk bliver indlagt med sygdomme, der findes en vaccine imod.

Udover influenza, så kan ældre over 65 år og kronisk syge også få et skud mod pneumokok-lungebetændelse.

Vaccinen virker

Formanden for de praktiserende læger i Midtjylland, Henrik Idriss Kise, fortæller, at vaccinen ikke hjælper imod corona, men at det stadig er vigtigt, at man tager imod tilbuddet om at få den gratis.

- Når man lægger covid oveni den almindelige risiko ved influenza, så burde man ikke være i tvivl. Det er det, vi kan gøre. Vi kan ikke gøre noget mod covid, men vi kan gøre noget mod influenza og lungebetændelse. Vaccinen koster måske lidt feber for nogen, men det kan redde deres liv, siger han.

Det er forskelligt fra år til år, hvor mange der bliver smittet med influenza. Det skyldes, at virussen hele tiden udvikler sig, og derfor skal man hvert år forsøge at tilpasse vaccinen.

- Det er ligesom, når man skal beskytte sin computer mod virus. Vi prøver at finde ud af, hvilke der er, og så beskytter vi os mod dem, men vi vil altid være lidt bagefter. Man kan aldrig vide 100 procent sikkert hvilke mutationer der kommer. Vi vaccinerer mod influenza en gang om året, og det vil sige, at vi opdaterer vores beskyttelse en gang om året. Nogle gange af der en stamme af virussen, der ikke når at komme med, fortæller. Henrik Idriss Kise, der er formand for de praktiserende læger i Midtjylland.

Han understreger, at man vil være beskyttet mod langt de fleste grene af virussen, og at der ikke er noget at nøle med, når vaccinationen nu er gratis.


Læs flere artikler fra Region Midtjylland eller i kategorien Sundhed.