Holstebro-læge jubler over stor tilslutning til HPV-vaccine: - Folk er fornuftige

Flere og flere unge piger vælger at få HPV-vaccinen, og særligt i Midt-og Vestjylland øger den tilslutning.

Tilslutningen til HPV-vaccinen er stødt stigende i Danmark, og særligt i den midt- og vestjyske landsdel får mange unge piger stikket.

Det viser nye tal fra Statens Serum Institut, der netop har frigivet statistik på pigerne fra årgang 2005.

quoteJeg diskuterer det med de unge, og vi nævner risiciene, men de allerede velinformeret. Folkene er fornuftige og reagerer ud fra et fornuftigt grundlag.

Michael Reinhardt Poulsen

Ifølge tallene er pigerne fra årgang 2005 i gennemsnit HPV-vaccineret i 76 procent af tilfællene. I Midt- og Vestjylland er det kun to kommuner der ligger under landsgennemsnittet: Lemvig- og Skive Kommune med henholdsvis 73 og 75 procent færdigvaccinerede.

I Holstebro Kommune har man derimod den tredjestørste tilslutning til HPV-vaccinen blandt pigerne fra årgang 2005 i hele landet. Her er hele 84 procent blevet færdigvaccineret.

Anderledes ser det ud, hvis man kigger mod resten af landet. I Midt- og Vestjylland har man et gennemsnit på 78 procent, mens det i Nordjylland og Vest- og Sydsjælland ligger på 73 procent.

Procentandel af piger, der er født i år 2005 og færdigvaccineret med HPV-vaccinen.

Folk er fornuftige

Spørger man lægen Michael Reinhardt Poulsen, så skyldes den høje procentandel i Holstebro en landsdækkende indsats, selvom de i lægehuset gør, hvad de kan.

- Jeg har udtalt mig om HPV-vaccinen og italesat den ved enhver given lejlighed, og så er der nogle ansatte ved kommunen til at informere om den. Men jeg tror, at stigningen skyldes en landsdækkende kampagne, der har informeret om risiciene ved ikke at få vaccinen, siger lægen fra Lægeklinikken Brotorvet.

Selvom indsatsen har været landsdækkende, så viser tallene fra Statens Serum Institut at der er store geografiske forskelle. For eksempel er antallet af færdigvaccinerede piger fra årgang 2005 i København kun på 69 procent. Så hvorfor er tallet så højt i netop vores landsdel?

- Jeg diskuterer det med de unge, og vi nævner risiciene, men de allerede velinformeret. Folk er fornuftige og reagerer ud fra et fornuftigt grundlag, så vi behøver ikke gøre noget vildt.

- Det er fremragende, lyder det fra Michael Reinhardt Poulsen.

En misforstået vaccine

De seneste fem år er tilslutningen til vaccine kun gået op ad. Det skyldes, at HPV-vaccinen fik et dårligt ry tilbage i 2015, der omhandlede bivirkninger ved vaccinationen. En vaccination, som egentlig beskytter mod en virus, der kan give livmoderhalskræft.

Bivirkninger, der blev beskrevet i blandt andet en TV2-dokumentar, var symptomer som umådelig træthed og smerter. Dem skal man dog ikke lytte til ifølge Michael Reinhardt Poulsen.

- Der har været kritiske tv-udsendelser, som stadig kan få katastrofale følger om fem til 10 år. Bivirkningsprofilen er ekstrem lav, så denne opfattelse er en misforståelse.

I Holstebro Kommune har 91 procent af pigerne i årgang 2005 modtaget minimum et stik med HPV-vaccinen.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Sundhed.