Masser af plads: Nordens største landsbykirke har travlt under corona – tiltrækker folk fra nær og fjern

Det er hårdt for medarbejderne, men det skaber alligevel glæde, at Vestervig Kirke har så meget plads, at borgere rykker arrangementer til kirken fra nær og fjern.

Vestervig Kirke er meget populær under coronakrisen.
Vestervig Kirke er meget populær under coronakrisen.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

I mange kirker i landsdelen har der under gudstjenester, bryllupper, begravelser og andre kirkelige handlinger været stille under coronakrisen. Grundet smitterisiko må folk ikke være for tæt, og derfor kan kirkerne ikke lade lige så mange mennesker komme ind.

Den tendens har de mærket i Vestervig Kirke, men på den stik modsatte måde.

- Vi har på et menighedsrådsmøde besluttet, at kirken skulle åbnes for de andre kirker i området, fordi vi er den største kirke og kan rumme de fleste mennesker. I denne coronatid ville vi gerne byde os til, så så mange som muligt kan have kirkelige handlinger, siger Hanne Sandholm Bæk, der er næstformand i Vestervig Menighedsråd.

I kirken, der er Nordens største landsbykirke, er der godt med plads. Faktisk er der så god plads, at der under coronakrisen kan lukkes hele 305 mennesker ind, hvis der ikke synges, og 153 mennesker, hvis der synges. Det står i kontrast til den normale kapacitet på 650.

Hanne Sandholm Bæk er næstformand i Vestervig Menighedsråd.
Hanne Sandholm Bæk er næstformand i Vestervig Menighedsråd.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Travlhed giver mere arbejde

Fordi Vestervig Kirke kan rumme så mange mennesker, har der været stor interesse for at afholde kirkelige arrangementer der.

Under coronakrisen har der indtil videre været 10 handlinger, herunder bryllupper og begravelser, som er foretaget af folk, der ikke bor i sognet.

Den ekstra aktivitet giver dog stor travlhed for medarbejderne i kirken.

- Det er hårdt, siger Britta Anderschou, der er graver i kirken, og fortsætter:

- Jeg synes, vi slider lidt ekstra i det, fordi vi får arrangementer ind fra andre sogne. Men vi skal stadig nå alt det arbejde, der er ude på kirkegården. Det er ikke nemt.

Det er blandt andet ekstra rengøring, der står på listen over gøremål, når der skal afvikles flere kirkelige handlinger. Men selvom medarbejderne i kirken får mere at se til end til hverdag, tager Britta Anderschou gerne imod.

- Det er fint, at vi kan hjælpe, hvor der er behov for det. Det kan jeg godt lide, siger hun.

Under coronakrisen kan der være flere mennesker i Vestervig Kirke end i mange andre kirker i landsdelen.
Under coronakrisen kan der være flere mennesker i Vestervig Kirke end i mange andre kirker i landsdelen.
Foto: Karl Erik Lørup, TV MIDTVEST

Udgift sendes videre

Hos Vestervig Kirke byder næstformanden gerne folk fra andre sogn velkommen. Som en del af den danske folkekirke er det vigtigt, at kirken bruges.

Brugen af kirken bærer dog også nogle økonomiske udgifter med sig, som skal betales.

- Vi har drøftet økonomien på vores menighedsrådsmøder om, hvordan det skulle foregå. Der kan både være etikken i det, hvor man tænker, at det skal vi bare gøre, men vi skal jo også drive vores kirke og have den til at være økonomisk forsvarlig. Så derved er der jo en regning, når man beder personalet gentagne gange om at være her. Vi skal varme kirken på, vi skal bede organisten om at komme og spille. Så der er en udgift forbundet med det, som er nødvendig at sende videre, siger Hanne Sandholm Bæk.

Den udgift sendes som udgangspunkt til det sogn, hvor folkene kommer fra. Det er derefter op til de sogn, om de vil betale udgiften, eller om den sendes videre til dem, der har afholdt kirkelige handlinger i Vestervig Kirke.

- Det er en underlig størrelse at skulle sende regninger til andre menighedsråd. Men det er nødvendigt i denne situation, så det gør vi, forklarer Hanne Sandholm Bæk.

At gøre brug af en kirke, som ikke er i ens eget sogn, koster omkring 4500-5000 kroner.

Næstformanden ved ikke, hvor længe interessen fra andre sogn fortsætter, men hun forventer, at det minimum står på lige så længe, som coronakrisen fortsætter.