Minkavlere og ordførere kritiserer aflivningsstrategi: - Det er fuldstændig hovedløst

I de her dage bliver tusindvis af mink aflivet for at bekæmpe coronasmitte. Branchen er stærkt utilfreds, og nu går oppositionspolitikere også i kødet på myndighederne og regeringens strategi.

I torsdags begyndte aflivningerne af dyrene på midt- og vestjyske minkfarme.

Det sker som led i regeringens strategi, hvor alle dyr på minkfarme, der ligger inden for en radius af 7,8 kilometer til en farm med coronasmittede dyr, skal slås ned. 

- Det er det værst tænkelige mareridt. Det her ville man ikke ønske for sin værste fjende, lyder det fra Jakob Østergaard, der har en minkfarm i Ølstrup.

I torsdags fik han svar på en coronatest. Den var positiv, og derfor skal alle farmens 45.000 dyr aflives.

Men på grund af den nye strategi får den positive coronatest altså ikke kun konsekvenser for Jakob Østergaard.

- Hvorfor aflive sunde og raske dyr? Bare vores ene farm her tager 18 af vores kollegaer med i faldet, siger han.

Det spørgsmål stiller flere borgerlige landbrugsordførere også.

DF og K: Strategien er 'grotesk' og en 'katastrofe'

Siden i fredags er 12 minkfarme blevet testet positive for coronavirus.

Det er den hurtige udvikling, som bekymrer Fødevarestyrelsen, og som er grunden til, at både raske og smittede mink i omegnen af coronasmittede mink skal aflives for at mindske risikoen for smittespredning.

Men den strategi giver Konservatives ordfører for landbrug og fødevarer ikke meget for.

- Jeg synes, at det er en karastrofe, at vi fortsætter med at slå de raske dyr ned. Især fordi at vi i Danmark har nogle avlsdyr i verdensklasse. Vi skal jo til at tænke os om. Hvis vi forsætter den her nedslagtning, så når vi jo et punkt, hvor dansk minkproduktion får enorm brug for avlsdyr udefra, og det vil ikke være godt for dansk minkavl, siger Orla Østerby.

Han mener i stedet, at man burde lave en strategi, hvor man isolerer dyr og mennesker på de smittede farme. Ellers tror han - ligesom landbrugsordfører Lise Bech fra Dansk Folkeparti - at den massive aflivning kan få store konsekvenser for erhvervet.

- Jeg synes, at det er grotesk, at man har valgt den strategi, for der er ingen evidens for, at det virker, og at det er 7,8-kilometerzonen, der er afgørende for, om man kan tage hånd om smitten eller ej, siger Lise Bech.

Der er ikke et politisk flertal bag strategien om at aflive alle syge og raske mink inden for en radius af 7,8 kilometer. Den beslutning har fødevareminister Mogens Jensen og regeringen selv truffet.

Det er den hurtige udvikling, som bekymrer Fødevarestyrelsen, og som er grunden til, at både raske og smittede mink i omegnen af coronasmittede mink skal aflives for at mindske risikoen for smittespredning.
Det er den hurtige udvikling, som bekymrer Fødevarestyrelsen, og som er grunden til, at både raske og smittede mink i omegnen af coronasmittede mink skal aflives for at mindske risikoen for smittespredning.
Foto: Morten Thomsen, TV MIDTVEST

Kompensationen er ikke fair

For Jakob Østergaard i Ølstrup må han med egne ord se sin virksomhed blive smadret.

Og til spørgsmålet om, hvorvidt han kan rejse sin virksomhed efter at have mistet 45.000 dyr, er han ikke sikker. Til gengæld ved han, at han ikke giver meget for de kompensationer, som han og andre minkavlere er blevet stillet i udsigt.

- Jeg ved godt, at Mogens Jensen siger, at vi får alle sammen 100 procent kompensation for vores skind. Det er jeg ikke uenig med ham i.

- Der hvor vi bliver uenige er om vores avlsdyrsbesætning. Altså for vores vedkommende har vi i vores haller plads til 10.000 avlsdyr. Og vi som smittet farm kontra en, der ikke er smittet på samme størrelse, vil det næsten beløbe sig op til to millioner kroner i forskel på kompensation. Det synes jeg, ikke er rimeligt, siger Jakob Østergaard.

Nogen rimelighed ser Lise Bech heller ikke i den nuværende kompensationsordning.

- Nu har man besluttet, at dyrene skal slås ned. Så synes jeg så, at det er endnu mere grotesk ikke at ville erstatte 100 procent til både smittede og ikke smittede farme, for dem, der har smittede dyr, har bestemt ikke ønsket den situation, de er i nu, siger landbrugsordføreren fra Dansk Folkepart.

Lige nu er to besætninger i Ikast-Brande Kommune og tre besætninger i Ringkøbing-Skjern Kommune smittet. Flere minkfarme i Viborg, Vesthimmerland og Struer Kommuner er under mistanke for smitte.

I Vesthimmerlands Kommune er man bekymrede for konsekvenserne, hvis minkbranchen bukker under for covid-19. Se indslaget her.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.