Tusindvis af mink bliver aflivet: Kompensation møder kritik

Minkavlere og konservativ fødevareordfører mener, at masse-aflivninger af mink er overdrevent. Fødevareminister afviser kritikken.

Beredskabsstyrelsen og Fødevarestyrelsen var i dag til stede ved minkfarmen i Bording, hvor hele minkbesætningen skulle aflives.
Beredskabsstyrelsen og Fødevarestyrelsen var i dag til stede ved minkfarmen i Bording, hvor hele minkbesætningen skulle aflives.
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Torsdag begyndte aflivningen af 17.000 coronasmittede mink ved Bording og et stort antal raske mink på de omkringliggende farme i en radius af 7,8 kilometer.

Så det er en sorgens dag for minkavlerne, lyder det fra Midtjyllands Pelsdyravlerforening.

- Jeg er glad for, at jeg ikke ser det og er der. Jeg kan godt forstå de avlere, der ikke kan holde ud at være der, siger formand John Papsø.

Han mener ikke, at minkavlerne bliver kompenseret tilstrækkeligt af myndighederne for tabet af de tusindvis af mink, der skal aflives. 

- Hvis det er en ren farm, så kan du få fuld dækning. Så du kan gå ud at købe dyr igen, men hvis du er en smittet farm, så får du kun 20 procent, siger John Papsø.

Hvis det stod til ham, skulle man undlade at slå raske mink ihjel og i stedet teste intensivt og ofte for at holde øje med, hvor smitten har bredt sig hen.

Fødevareminister: - Vi følger anvisningerne

Også politisk stiller Konservatives fødevareordfører Orla Østerby spørgsmål til processen. 

Han mener, at minkavlerne burde holdes skadesfri, og at det er at gå for langt, når man slår raske besætninger ned i stor stil.

- Vi er jo ved at udrydde besætninger med avlsdyr, som er i verdensklasse, siger Orla Østerby.

Der skal fuld kompensation til, lyder det fra den konservative politiker.

Fødevareminister Mogens Jensen (S) afviser dog kritikken. Han fortæller, at ministeriet følger de anvisninger og den rådgivning, de får fra sundhedsmyndighederne.

Modellen med aflivninger er standard i andre typer dyrehold, lyder det.

- Sådan har det været også tidligere, når der er andre husdyrssygdomme, der har betydet, at man må slå besætninger ned, siger Mogens Jensen.

Der ligger i alt 13 farme omkring den smittede besætning i Bording - og derfor må 150.000 mink lade livet de kommende dage.

2:18
I dag startede aflivningen af mink på en minkfarm ved Bording, hvor pelsdyrene er smittede med corona-virus.