Tømrermester afpresset af hackere

Små og mellemstore virksomheder, som ikke har sine egne it-sikkerhedsafdelinger, er i fare for at blive angrebet af hackere. Det gik i september ud over tømrerfirmaet Lemvig Byg.

hacker.jpg

Små og mellemstore virksomheder, som ikke har sine egne it-sikkerhedsafdelinger, er i fare for at blive angrebet af hackere. Det gik i september ud over tømrerfirmaet Lemvig Byg.

Tirsdag den 16. september åbnede tømrermester Mads Piil en ukendt mail. Det skulle han aldrig have gjort.

- Min kone ringer til mig midt på eftermiddagen og siger lige ud, hvad pokker jeg har lavet. Hele systemet er krypteret, og de kan slet ikke komme videre. Jeg bliver helt paf for, det kan jeg slet ikke forstå, siger Mads Piil.

Hackere låste IT-system

Via mailen havde hackere fået adgang til hele hans firmas it-system. De låste systemet og ville have løsepenge for at låse det op igen.

Firmaets edb-mand kunne ikke bryde koderne. Derfor kontaktede Mads Piil et it-sikkerhedsfirma.

- De vendte også tilbage og sagde, at der ikke var noget at gøre. I er nødt til at betale løsepenge ellers kan vi ikke låse systemerne op igen.

Politiet magtesløse

Virksomhedsejeren anmeldte sagen til politiet. Men heller ikke de har haft held til at finde frem til hackerne og dermed en løsning på Mads Piils problem.

- Det er nemt for hackerne at skjule sig bag ved nogle IP-adresser. Hvis det er indbrud, så har vi nogle gange DNA-spor eller et fingeraftryk at gå efter, men at finde ud præcist, hvem der står bag en IP-adresse i yderste led, det er svært, forklarer vicepolitiinspektør Allan Laustsen fra Lokalpolitiet i Holstebro.

Hackerne krævede 3500 kroner i løsepenge. Mads Piil betalte. Og heldigvis fik han efterfølgende udleveret koderne til sit eget system.

Det kan ramme alle

- Det har da været en meget pinefuld situation at være i, det har også været omkostningstungt. Det er ikke gratis at have specialister til at arbejde for sig, og det har også taget lidt nattesøvn.

Alle kan blive ramt af hackerangreb som dette. Se mere i vores 19.30-udsendelse, hvor vi også taler med en IT-sikkerhedsekspert.

3:38
Lemvig Byg måtte betale løsepenge til hackere for at få dem til at låse deres it-systemer op.