Slut med at grille i tørken: Kommuner indfører afbrændingsforbud

Ni midt- og vestjyske kommuner indfører fra i dag et afbrændingsforbud, som omfatter alle former for ild.

Sommervejret buldrer derudaf med høj sol og nærmest ingen regn, men det knastørre vejr betyder samtidig en stor risiko for brande i haver, på marker og i skove.

Det har tre lokale brandvæsener nu taget konsekvensen af. Fra i dag klokken 12 bliver der indført afbrændingsforbud i de ni midt- og vestjyske kommuner Silkeborg, Viborg, Herning, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern, Skive, Struer, Lemvig og Holstebro.

Desuden er der afbrændingsforbud i Favrskov, men her blev det indført allerede den 2. juni.

Forbuddet betyder, at man skal holde sig fra alle former for åben ild, og selv havegrillen skal man passe på med at tænde op i.

- Vi går ikke ud og laver det her for at genere nogen, men for at minimere risikoen for store brande, siger afdelingsleder Lars Stensbjerg fra Brand & Redning MidtVest i Herning.

DMIs tørkeindeks er godt på vej op i det røde felt.
DMIs tørkeindeks er godt på vej op i det røde felt.
Foto: DMI

Situationen er værre end den har været i mange år

I fredags udsendte brandvæsenerne en advarsel til borgerne om at passe på med brug af ild i det varme vejr. Siden da er varmen fortsat, og tørken er kun blevet værre.

- Vi har det meget, meget tørt lige nu, som vi ikke har haft det i mange år. Nu er situationen ved at være derude i vores natur, at vi er nødt til at indføre afbrændingsforbud for at undgå større brande, siger Lars Stensbjerg.

 

Der er ikke sat et sluttidspunkt for afbrændingsforbuddet. Det kommer i stedet an på, hvordan vejret udvikler sig, og hvor længe tørken fortsætter.

- Hvis tørken fortsætter, holder vi ved af. Men vi følger udviklingen nøje, siger Lars Stensbjerg.

Vejret har desuden fået Beredskabsstyrelsen til generelt at indsætte ekstra mandskab rundt om i landet, så man blandt andet kan rykke hurtigere ud i tilfælde af, at der skulle udbryde brand.

Bag afbrændingsforbuddet i Midt- og Vestjylland står Nordvestjyllands Brandvæsen, Brand & Redning MidtVest og Midtjysk Brand & Redning. På landsplan er der nu afbrændingsforbud i 26 kommuner.

FAKTA OM FORBUDDET