Pas på derude - naturen er knastør

Brandvæsnet opfordrer til yderste forsigtighed. En lille gnist kan hurtigt få alvorlige konsekvenser.

Brand & Redning Midtvest rykkede fredag ud til fire mindre naturbrande, hvoraf de tre skyldtes uforsigtig omgang med ild.
Brand & Redning Midtvest rykkede fredag ud til fire mindre naturbrande, hvoraf de tre skyldtes uforsigtig omgang med ild.
Foto: Arkiv

Det er sommer, det er sol, og det er knastørt.

Kombinationen af varme og tørke har gjort den midt- og vestjyske natur til den rene brandfælde. De lokale beredskaber melder om flere mindre brande og opfordrer til stor forsigtighed. En gnist eller et smidt cigaretskod kan hurtigt få alvorlige konsekvenser.

- I går havde vi fire naturbrande, hvoraf de tre skyldtes uforsigtig omgang med ild, fortæller Kim Wemmelund, beredskabschef ved Brand & Redning MidtVest, der dækker Ringkøbing-Skjern, Herning og Ikast-Brande.

Han fortæller, at det ofte går galt, når folk griller i sommervarmen.

- Mange tror, at gløderne er slukket og hælder kullene ud i naturen, men der går altså meget lang tid, inden alle gløder er væk. Det bedste er at lade kullene ligge i grillen. I det hele taget kan mange problemer undgås ved fornuftig omtanke, siger Kim Wemmelund.

Ukrudtsbrænder

Hans kollega hos Midtjysk Brand & Redning, beredskabsdirektør Klaus Hebsgaard, peger også på ukrudtsbrændere som et stort problem i sommervarmen. Fredag eftermiddag måtte brandvæsnet rykke til Skals, hvor en ukrudtsbrænder betød, at der opstod en mindre brand på en landejendom.

- Det er meget tørt derude, og med den vind, der meldes om, kan det meget hurtigt gå galt. Man skal udvise den størst mulige forsigtighed, hvis man skal bruge ild i naturen. Allerhelst skal man lade være, siger Klaus Hebsgaard.

Flere kommuner har indført afbrændingsforbud, men det er endnu ikke sket i det midt- og vestjyske.

- Vi følger situationen, siger Klaus Hebsgaard.

Eksternt link: Se en liste over kommuner med afbrændingsforbud