Pas på derude - naturen er knastør

Brandvæsnet opfordrer til yderste forsigtighed. En lille gnist kan hurtigt få alvorlige konsekvenser.

Det er sommer, det er sol, og det er knastørt.

Kombinationen af varme og tørke har gjort den midt- og vestjyske natur til den rene brandfælde. De lokale beredskaber melder om flere mindre brande og opfordrer til stor forsigtighed. En gnist eller et smidt cigaretskod kan hurtigt få alvorlige konsekvenser.

- I går havde vi fire naturbrande, hvoraf de tre skyldtes uforsigtig omgang med ild, fortæller Kim Wemmelund, beredskabschef ved Brand & Redning MidtVest, der dækker Ringkøbing-Skjern, Herning og Ikast-Brande.

Han fortæller, at det ofte går galt, når folk griller i sommervarmen.

- Mange tror, at gløderne er slukket og hælder kullene ud i naturen, men der går altså meget lang tid, inden alle gløder er væk. Det bedste er at lade kullene ligge i grillen. I det hele taget kan mange problemer undgås ved fornuftig omtanke, siger Kim Wemmelund.

Ukrudtsbrænder

Hans kollega hos Midtjysk Brand & Redning, beredskabsdirektør Klaus Hebsgaard, peger også på ukrudtsbrændere som et stort problem i sommervarmen. Fredag eftermiddag måtte brandvæsnet rykke til Skals, hvor en ukrudtsbrænder betød, at der opstod en mindre brand på en landejendom.

- Det er meget tørt derude, og med den vind, der meldes om, kan det meget hurtigt gå galt. Man skal udvise den størst mulige forsigtighed, hvis man skal bruge ild i naturen. Allerhelst skal man lade være, siger Klaus Hebsgaard.

Flere kommuner har indført afbrændingsforbud, men det er endnu ikke sket i det midt- og vestjyske.

- Vi følger situationen, siger Klaus Hebsgaard.

Eksternt link: Se en liste over kommuner med afbrændingsforbud


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.