Ledelse lytter til soldaters kritik af arbejdsforhold ved grænsen

Forsvarets faglige organisationer er bekymrede over soldaters forsikringsforhold, når de sendes til grænsen. Nu kan der være en løsning på vej.

Størstedelen af de soldater, der løser opgaver ved den dansk-tyske grænse kommer fra regimenterne i Holstebro og Skive.
Størstedelen af de soldater, der løser opgaver ved den dansk-tyske grænse kommer fra regimenterne i Holstebro og Skive.
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

150 soldater har siden efteråret 2017 hjulpet dansk politi med bevogtnings- og transportopgaver ved den dansk-tyske grænse. Hovedparten af soldaterne kommer fra Jydske Dragonregiment i Holstebro og Ingeniørregimentet i Skive. 

En række af soldaterne har anonymt luftet deres kritik af opgaverne ved grænsen. De er bekymret over de vilkår, de bliver tilbudt i forbindelse med indsatsen. Og nu får opbakning fra de faglige organisationer, og en løsning, der sidestiller soldaterne med politiet, kan være på vej. 

- Jeg forstår det således, at Forvarsministeriet vil lave et aktstykke nu til Finansministeriet, der går ud på at finde ud af, at soldaterne kan få samme forsikringsordning, som politiet har, når de står ved grænsen, siger Christian Arildsen, der er oberst ved Ingeniørregimentet i Skive.

Ifølge Forsvarets faglige organisationer, er soldaternes forsikringsforhold nemlig ikke på plads i forbindelse med opgaverne, hvor dødstrusler og transport af hærdede kriminelle er en del af hverdagen.

- De kører med asylansøgere, de kører med kriminelle af forskellige karakter, de kører med narkosmuglere, folk der er anklaget for mord og så videre. Altså det er ikke en normal arbejdsopgave som at gå her på kasernen, lyder det fra Jørgen Pedersen, der er fællestillidsmand ved Hærens Konstabel- og Korporalforening i Skive. 

På Hærens Konstabel- og Korporalforenings Facebookside er denne besked blevet delt fra en anonym bruger.
På Hærens Konstabel- og Korporalforenings Facebookside er denne besked blevet delt fra en anonym bruger.

- Hvis det skulle ske, det værste, at man dør af et hjertetilfælde i sengen i Irak, så er erstatningen dobbelt så høj, som hvis man bliver stukket ned med kniv nede ved den dansk-tyske grænse, forklarer Jørgen Pedersen. 

Jørgen Pedersen har i øjeblikket 75 kolleger ved grænsen, og han håber på hurtig løsning, så formalia er i orden, hvis det værst tænkelige skulle ske. At en soldat omkommer i tjenesten.

- Jeg håber selvfølgelig, at vi overhovedet ikke kommer ud i den situation, men skulle det ske, så synes jeg, at det er rigtig ærgerligt, at man ikke har formalia på plads. 

Så nu er der blot tilbage at afvente. Forligskredsen bag forsvarsforliget besluttede for få uger siden, at militæret skal hjælpe politiet ved grænsen, så længe der er behov for det.

2:07