Soldater bruger anderledes metode til grænsekontrol: - Vi skal være afdæmpede

Midt- og vestjyske soldater er netop nu ved at forberede sig på at skulle hjælpe det danske politi ved grænsen til Tyskland.

Det kan umiddelbart lyde som en simpel opgave at skulle beskytte den danske grænse, hvis man er vant til at operere i farlige krigszoner.

Men det kræver alligevel ekstra forberedelse for soldaterne i Jydske Dragonregimentet at blive klar til at tjene på dansk jord.

- Normalt har vi en lidt mere aggressiv tilgang til, hvordan vi skal håndtere situationerne for at skabe kontrollen. Her skal vi lære at være lidt mere afdæmpede i måden, vi håndterer de forskellige situationer på.

Sådan forklarer Morten, der er korporal ved Jydske Dragonregiment i Holstebro.

Ved grænsen vil soldaterne være bevæbnet med skarpladte våben og et nyt middel, som de ellers ikke er vant til:

- Pebersprayen adskiller sig jo lidt, fordi det er en forholdsvis harmløs måde, vi kan få kontrol over situationen. Det er et nyt middel, som vi lige skal vænne os lidt til. Egentlig foretrækker vi jo at sidde på vores kampvogne, når vi skal standse balladen, uddyber han.

Grænseoverskridende opgave

De opgaver, som soldaterne nu forbereder sig på, er af en smule mere fredelig karakter. Alligevel kan det netop blive en udfordring at være udsendt på dansk jord.

- Det kan være min familie, jeg står overfor. Det er danske borgere, jeg står over for. Og som militær myndighed sender vi et voldsomt signal om, at her skal herske ro og orden. Og det er meget grænseoverskridende for mig at skulle gøre det inden for mit eget land, forklarer Jens, der er delingsfører ved Jydske Dragonregiment i Holstebro.

Jens fra Jydske Dragonregimentet i Holstebro mener, at det kan give ekstra udfordringer at skulle tjene på dansk grund.
Jens fra Jydske Dragonregimentet i Holstebro mener, at det kan give ekstra udfordringer at skulle tjene på dansk grund.
Foto: Camilla Schiøler, TV MIDTVEST

150 soldater har siden efteråret 2017 hjulpet dansk politi med bevogtnings- og transportopgaver ved den dansk-tyske grænse.

Hovedparten af soldaterne kommer fra netop Jydske Dragonregiment i Holstebro og Ingeniørregimentet i Skive.


Læs flere artikler fra Holstebro eller i kategorien Samfund.